Fotograaf Patrick van Katwijk ten onrechte verdacht 

Foto Alexander en Maxima niet gemanipuleerd

Hardnekkig gerucht kan ook een eigen leven gaan leiden.

Niet elk onjuist gerucht hoef je te ontzenuwen, maar in het kader van het achtste dan wel negende gebod uit de Tien geboden doen we ons werk: “Gij zult geen valse getuigenis afleggen.”

De toen 20-jarige fotograaf Patrick van Katwijk schoot tijdens het drama op Koninginnedag 2009 de foto van de dag van de schrik van prins Willem-Alexander en prinses Máxima die van ontzetting de hand naar hun mond brengen.

Uit een GPD-artikel: “Het Britse persbureau Reuters, de GPD-kranten, NBC News, het ANP en Belgische en Duitse media willen zijn foto. ’s Avonds is de plaat op tal van tv-stations te zien, de volgende dag staat hij in vrijwel alle kranten.”

Dan komen er beschuldigingen, ondermeer van Klokkenluideronline.nl op 2 mei 2009, herhaald op 25 januari 2010:

De foto van het prinselijk paar met de hand voor de mond is gemanipuleerd. Op de video waarop het prinselijk paar gedurende de periode van de aanslag is te volgen is immers in het geheel niets van de ontzetting te zien, vooral apathie. De suggestie: gebrek aan emotionele betrokkenheid noopte tot manipulatie om die alsnog te tonen.

Meer beelden:

Een lezeres van Leugens.nl en zelf werkzaam voor Kerima Fotografie in Leeuwarden, wilde het naadje van de kous graag weten van dit mogelijk fotojokken. Te meer daar het ANP, dat de foto verspreidde, juist nieuwe regels wilde opstellen gericht tegen het ensceneren en bewerken van foto’s.

De fotograaf helpt de roddel de wereld uit:

1. Allereerst komt men met het bewijs van de televisiebeelden. Men moet zich daarbij realiseren dat Karst Tates met zijn Suzuki Swift volkomen onverwachts zich door de mensen boorde en tot stilstand kwam tot de naald. Alle media hebben enkele seconde tot meerdere nodig gehad om de situatie in zich op te nemen. De NOS heeft als eerste het beeld uitgezonden van de auto van Karst Tates tegen de naald en daarna de slachtoffers in de verte.

Deze camera reed op een golfcar achter de Koninklijke bus aan. Terwijl de cameraman een shot maakt van de auto tegen de naald roept een bijrijder dat er slachtoffers liggen en vervolgens zoomt de camera in op de slachtoffers.

Pas enkele seconde later beslist de regie over te gaan op een camera die gericht is op de Koninklijke bus. Zoals u op deze beelden kunt zien hebben alleen Prinses Máxima en Prinses Annette nog de handen voor de mond en gaan al vrij snel zitten. Dat komt omdat alleen de laatste secondes van dit beeld zijn uitgezonden.

Geen enkele cameraploeg heeft beelden gedraaid van de Koninklijke bus van het moment van opstaan en het moment van het zitten na de schrik. De NOS als enige rechten heeft om beelden te maken overal langs de route, beelden die overigens gedeeld moeten worden met andere media.

2. Pim Ras heeft een zeer indrukwekkende foto gemaakt van Karst Tates met de Koninklijke bus op de achtergrond. Al snel werd hij weg getrokken door de politie. Tegen de tijd dat hij zich herstelde was de Koninklijke bus vanaf zijn kant gezien de Naald al naderend, dus heeft hij enkele seconde beeld van de Koninklijke bus gemist.

3. Tot slot laat ik u hierbij een foto zien van een collega die net als mij een foto heeft van de prins en de prinses, beide met de hand voor hun mond.

 • Reacties

 • Vrouwe Justitia | 07/02/10 om 23:44

  De kroonprins hield zich staande aan de stoel met 1 hand en de andere arm sloeg hij om Maxima heen. Het is onlogisch dat hij z’n hand voor Maxima heen langs wrong om z’n hand voor z’n mond te slaan. De eerste intuitieve reactie van Willem Alexander was dat hij z’n arm om z’n vrouw heen sloeg. Welke man slaat trouwens z’n hand voor z’n mond? Dat doen vrouwen en dat blijkt ook wel uit de foto van de prinsessen.

 • wim3 | 14/02/10 om 14:20

  Tja, dit komt van Reni van Maren, “Koninklijk Huis” fotograaf. En we weten dat er al zoveel leugens van de kant van dit huis c.q. de RVD komen.

 • Vili Ross | 17/02/10 om 09:39

  Beste mensen,
  Deze discussie verzandt in Welles Nietes en in veronderstellingen, interpretaties, insinuaties, ontkenning etc.
  Er zijn volgens mij maar een aantal vragen echt relevant voor dit gebeuren.
  1 Is het een strafbaar feit als een voor publicatie op grote schaal bedoelde waarheidsgetrouwe royalty foto met opzet gemanipuleerd wordt om de royalty er “invoelender” uit naar voor te laten komen?
  2 Indien 1 met JA wordt beantwoord:
  Is het MIDDELS FOTOTECHNISCH ONDERZOEK (nog) ONOMSTOTELIJK aan te tonen dat de bewuste foto’s al dan niet gemanipleerd zijn?
  3 Indien 2 met JA wordt beantwoord:
  MAAK JE BORST MAAR NAT.
  Je kunt gaan beginnen met rechtstechnisch uit te zoeken tegen wie wie je voor wat aangifte dient te doen hierover.
  Vooropgesteld dat zo’n aangifte wordt opgenomen:
  Waar zal er een ONFHANKELIJKE rechtbank een oordeel gaan vellen over dit onderwerp aangaande onze Royalty?

  De twijfels over de echtheid van de foto blijven vooralsnog.
  Ook omdat de fotograaf die ze maakt een (in)directe werkrelatie heeft met het onderwerp (hij is royalty fotograaf), dat is zijn broodwinning. You don’t bite the hand that feeds you. Langdurig parallel lopende belangen kunnen tot wederzijdse win-win afspraken leiden.
  Mijn voorstel: Laat de fotograaf zijn foto’s beschikbaar stellen voor openbaar fototechnisch onderzoek n.a.v. deze twijfels.
  Alleen zo kan alles helder worden.
  Vili.
  http://www.myspace.com/vili54

  alleen een technisch onderzoek

 • Annelies | 25/05/10 om 02:51

  Noem mij paranoide, maar op het moment dat ik dit zag gebeuren, dacht ik: “dit klopt van geen kant”. De genoemde foto van Alex met zijn hand voor zijn mond is een gemanipuleerde foto, zoals zoveel tegenwoordig gemanipuleerd wordt.

  Na de mislukking van het HPV,- en het Mex-griep-vaccin in Nederland, hadden wij een false flag nodig. Maak mensen bang !!! En kennelijk is dat gedeeltelijk gelukt, gezien de test op de Dam dit jaar tijdens de dodenherdenking op 04-05-2010. Schreeuw en men raakt in paniek.

  De Mex. griep heeft ons niet bang gemaakt. Dat blijkt uit het enorme overschot van vaccinatie’s die men is niet komen halen. Het HPV-vaccinatie-campagne was en is weer een debacle, dank zij de voorlichting die wij wel gaven en het RIVM niet.

  Hoe kunnen we Nederlanders bang maken? Want angstige mensen staan open voor oplossingen.

  Zoals 9/11 de oproep voor terrorisme-bestrijding in Amerika, (vooral binnenlands) was, moet nu in Europa gebeuren.

 • frans van den dop | 05/12/11 om 09:30

  Wat pakt die vent daar stiekem op bij kars auto ja die vent in burger dus niet ome agent kijk maar goed als hij weg loopt

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen