Staat van Beleg in Polen in 1981 

Jaruzelski

Poolse generaal vroeg wel degelijk hulp van de Russen om de opstand neer te slaan, maar die weigerden.

Gelezen: Volkskrant, Radio Free Europe

Geschiedenis: Polen, 13 december 1981: generaal Wojciech Jaruzelski probeert met een militaire staatsgreep ofwel ‘staat van beleg’ een einde te maken aan de roep om democratie in Polen, begonnen met een staking op de Lenin-scheepswerf van Gdansk onder leiding van Lech Walesa van vakbond Solidariteit.

Volgens Jaruzelski was dit nodig om Polen te behoeden voor een invasie van het Warschau-pact, onder leiding van de Sovjet-Unie.

Nu blijkt uit de gestenografeerde notulen van een gesprek dat Jaruzelski en Sovjet-maarschalk Viktor Koelikov dat de eerste de laatste vroeg om in te grijpen. Koelikov weigerde steun. Jaruzelski en het leger handelden dus uit eigen politiek belang.

Jaruzelski blijft ontkennen: “I am saying that it is written in such a way that it can be interpreted in various ways. And I think the main thing is the final word — I don’t remember it, but he wrote that at the end of the conversation Marshal Kulikov asked me if he could report to Brezhnev that we have made the decision to introduce martial law. And my answer was: “Only if you provide us with help.”

And since they answer us that there won’t be any help, where is the logic? There won’t be any help; we aren’t sure of our strength, which is why we are asking for help. They refuse it and I declare martial law. That means that either I wouldn’t introduce martial law, logically, without that help which had been refused, or I declare martial law and it is a suicidal, bloody misadventure. Neither the first nor the second thing happened.”

  • Reacties

  • Peter | 15/01/10 om 16:30

    Ik denk dat Jaruzelski een strateeg was door juist er voor te zorgen dat er geen Russen binnenkwamen. Zouden de Russen weigeren om in te grijpen, dan was het zinloos geweest om een Staat van Beleg af te kondigen. Wie weet zaten er in Polen ook haviken in het Poolse leger. Het is nog maar de vraag of alle vragen zullen worden opgelost. Afwachten maar.

  • Karol | 15/01/15 om 07:50

    Jullie, Nederlanders kennn Jaruzelski niet. Hij was geen Pool, hij was vooral een communist. Hij was een dienaar van Sovjetten. Weten jullie dat hij de plannen van de nukleaire oorlog geaccepteerd heeft die totale vernieling van Polen bewatten? Die tekst, de quote (boven) hebben jullie in het engels, en we in Polen kunnen dat in het Pools leze, in het Russisch, we begrijpen die docmenten en ik verzeker jullie, die documenten zeggen zeer duidelijk over de hulp die Jaruzelski wou tegen Poolse mense krjgen van Russen.

  • Karol | 05/02/15 om 07:53

    Ja, op sommige vragen zullen we misschien nooit een antwoord krijgen. Wat wel duidelijk en zeker is, is dat Jaruzelski een verrader was die op een woord van Moskau Polen zou laten vernietigen. In zijn leven gaf hij talrijke voorbeelden dat hij een dienaar van communisten was. Als u het Pools kent, zou u een zeer goede documentaire film over Jaruzelski kunnen bekijken: “Towarzysz Generał” (reg. Grzegorz Braun). Zelfs in Polen was het controversief. Voor de Nederlanders, denk ik, zou dat grensverleggend zijn.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen