Het niet goed met De Pers noch wilde hij er zelfstandig mee doorgaan 

Boekhoorn jokte tegen eigen krant

“Ik wilde gewoon van De Pers af”, zegt eigenaar Marcel Boekhoorn nu over de reden van zijn investering in Telegraaf Media Groep (TMG). Daar heeft hij dus eerder vlot over gelogen, in zijn eigen krant.

Gelezen: Mediafacts

NRC berichtte over de ruzie van Marcel Boekhoorn met Frank Botman, de directeur van investeringsfonds Cyrte van Delta Lloyd en John de Mol.

Boekhoorn kocht eerder circa 5 procent van de aandelen van TMG. Hij claimt dat Botman hem het eventuele verlies van een investering in zou vergoeden. Cyrte dacht garen te spinnen bij een investering door Boekhoorn. Deze kreeg geen geld terug van Cyrte en begon een rechtszaak.

In de zaak zei Boekhoorn dat hij een eigen belang had met de investering, te weten zijn krant De Pers te kunnen slijten aan TMG. NRC: “In het nauw gedreven door de herhaalde vraag van de advocaat van Cyrte waarom hij nou toch in TMG had geí¯nvesteerd, kwam het hoge woord eruit. Met overslaande stem zei Boekhoorn: Ik wilde gewoon van De Pers af.”

Hij had naar eigen zeggen 58 miljoen euro in de krant gestopt. Vlak nadat Boekhoorn 5 procent van de aandelen in TMG had verworven, sprak hij over een mogelijke overname van De Pers met TMG-baas Ad Swartjes. De laatste kon niet kopen vanwege de slechte markt en geplande reorganisaties.

Onverminderd geloof

Boekhoorn gaf op 29 mei 2008 in een exclusief interview met De Pers over de investering in TMG, afgenomen door journalist en programmamaker Fons de Poel:

De Pers: Deze week werd bekend dat u een belang van 5 procent heeft genomen in de Telegraaf. Liggen daar strategische overwegingen aan ten grondslag?

Boekhoorn: “Ik heb die investering gedaan omdat ik denk dat De Telegraaf ondergewaardeerd is, gelet op haar marktpositie, de waarde van de verschillende onderdelen en in vergelijking met sectorgenoten. Er is volgens mij voldoende ruimte voor resultaatverbetering. Als De Telegraaf er in slaagt om vanuit haar diverse activiteiten een multimediaal platform te bouwen voor de Nederlandse consument, zal een winstgevendheid mogelijk zijn, in lijn met die van haar Europese tegenspelers.”

De Pers: In gewoon Nederlands: Boekhoorn gelooft onverminderd in De Pers?

Boekhoorn: “Dat is geen kwestie van geloven, dat is mijn overtuiging. We hebben de krant met een groep enthousiaste en gepassioneerde mensen vanaf niks opgezet. We wisten dat het een drukke markt was, maar dat was voor ons geen reden om er van weg te blijven. We hebben de eerste gratis kwaliteitskrant van Nederland, ja zelfs van de wereld opgezet. Al waren er tegenslagen. Maar die heb je altijd bij start ups. Ik ben er meer dan trots op.”

De Pers: Hier spreekt een bevlogen investeerder?

Boekhoorn: “Jazeker.”

De Pers: Terwijl er – door sommige journalisten en adverteerders – op wordt gespeculeerd dat u binnen een paar maanden de stekker eruit trekt.

Boekhoorn: “Onzin. Niet aan de orde. Geen sprake van. Ik heb je verteld van onze inspanningen, de diepe overtuiging dat onze marktpositie een hele sterke is. Ik ga hier tegenover jou toch geen verhaal ophangen om er daarna de stekker uit te trekken. Dit is een klus die wij gaan klaren. Natuurlijk kan dat verlies niet eeuwig doorgaan, maar er komt een omslagpunt. Dat is me tot nu toe altijd gelukt.”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen