Hoogleraar Roos Vonk: 

‘Balkenende ging te ver met leugentjes’

Zijn ‘geneuzel over normen en waarden’ is er niet geloofwaardiger op geworden met het ontkennen van de kandidatuur voor Europees president.

Gelezen: Intermediair

Jan Peter Balkenende was kandidaat om voorzitter te worden van de Europese ministerraad. Vanaf aanvang van de geruchtenstroom daarover uitte hij ontkenningen.

Het jokken hierover is in een later stadium gerechtvaardigd genoemd daar hij bij bevestiging de kansen zou verspelen op de post. Ondertussen blijkt dat de Nederlandse premier niet enkel de afgelopen maanden beschikbaar was, maar ook meewerkte aan een actieve lobby.

Hoogleraar psychologie Roos Vonk meent in een boeiende column over het liegen in het algemeen als overlevingsstrategie dat de grens van het betamelijke door Balkenende is overschreden op een domme wijze:

“Wat mij echt te ver ging was zijn uitspraak: ”˜Ik heb er nog niet over nagedacht. Als ze me niet vragen, hoef ik er niet over na te denken.’ Natuurlijk denk je er wél over na als je naam steeds wordt genoemd, dat kan niet anders. Onze minister-president was zonneklaar aan het jokkebrokken. Bijna alsof het heel normaal is. Hij had ook gewoon kunnen zeggen: ‘Natuurlijk, iedereen heeft het erover, dus het is onvermijdelijk dat ik er zelf over nadenk.”

En de moraal van het verhaal: “Gewoon eerlijk. Dat zou inhoud geven aan al dat geneuzel over normen en waarden en aardig zijn voor elkaar. We liegen zo vaak, het gaat vanzelf. Maak er een goede gewoonte van je altijd even af te vragen: kan ik ook gewoon de waarheid zeggen? Je zult ervan opkijken!”

 • Reacties

 • Henk | 23/11/09 om 00:13

  Tja…
  Moslims jatten, katholieken doen kleine kindjes, en refo’s jokken nou eenmaal. What else is new.

 • Dick | 23/11/09 om 13:20

  Hij liegt toch wel vaker? Waarom een commissie, die alle toestanden inzake Irak moet uitzoeken terwijl hij alles weet? Die commissie is volstrekt overbodig als JP niets te verbergen heeft. Dus…

 • P.J.T. Derks | 02/12/09 om 01:50

  Tot mijn verbazing is de volgorde als volgt: dhr. Balkenende wilde de zeer goed functionerende Nely Smit Kroes lozen, ten gunste van notoire CDA-kipjes als Maria vd Hoeven of Yvonne van Rooij. Dhr. Barosso (voorzitter van de EU) vond die voorstellen zó dom, dat hij ook de sollicitatie van dhr. Balkenende – zélf niet serieus kon nemen. Het komt dus door dhr. Balkenende, dat Nederland in de EU geen enkele belangrijke post bekleed. Maar ….. is dat zo erg? Het Nederlandse volk heeft al lang duidelijk gemaakt tegen de EU te zijn in de huidige vorm.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen