De virologen en de griephype 

Ab Osterhaus

Ter meerdere eer en glorie van zichzelf

Boeiend: al op begin mei 2009 schreef microbioloog Miquel Ekkelenkamp over onder meer de aanschaf van 34 miljoen vaccins door minister Klink van Volksgezondheid:

“De onnodig angstige tot volslagen waanzinnige reacties van overheden op de Mexicaanse griep zijn materiaal voor een klucht op zich, maar hier wilde ik vooral het aanjagen van de paniek door de experts ter discussie stellen…

Opvallend is echter dat de rampzalige voorspellingen vrijwel volledig zijn gebaseerd op speculatie en fantasie, en nauwelijks op feiten.”

Ab Osterhaus heeft het internationaal gemaakt als viroloog. Als aandeelhouder in Viroclinics – dat werkt voor GlaxoSmithkline – in Rotterdam heeft hij belangen in de vaccinmarkt. Zijn wetenschappelijk gehalte en commercieel succes zijn mede afhankelijk van zijn voorspellingen en optreden in de media.

Hij wil scoren, zoals met de vorige grote leugen rond de vogelgriep. Uit de Volkskrant: “Het is leuk om de te scoren. Ik ga niet voor de achtergronddingetjes, voor de me-too-onderzoeken. We hebben papers in de grote journalen: Nature en Science. Wij gaan voor de frontpage. Wij hebben laten zien dat vogelpest-uitbraken gelinkt zijn met trekvogels, die virussen mee kunnen nemen over grote afstanden. De ontdekking van het Sars-virus heeft overal nieuwe onderzoekslijnen in gang gezet. Als je niet de eerste bent, hoef je het nauwelijks meer te doen.”

Uit de tv-recensie van Jean-Pierre Geelen in de Volkskrant van 14 augustus 2008 over de combinatie van eenzijdige medische deskundigen en sensatie zoekende media:

“De ‘grieppoli’ was maar net open, of daar was het immer vertrouwenwekkende hoofd van Roel Coutinho weer in Eén-Vandaag. De voorman van het RIVM vindt, net als minister Klink, de grieppoli ‘overbodig en onverstandig’ – alsof dit niet een van de uitlopers is van de paniek die hij zelf mede heeft veroorzaakt met zijn veelvuldige aanwezigheid in de media.

Zeiden hij en zijn collegaviroloog Ab Osterhaus ook wel eens ‘nee’ tegen een tv-optreden? Verdelen ze samen de poet – ‘Jij vanavond Netwerk, ik bij Knevel & Van den Brink’? Hoe dan ook: sneltestjes zoals in Slotervaart geven volgens Coutinho in een kwart van de gevallen ‘een verkeerde uitslag’.

Of was het komkommerkoorts, een bijverschijnsel van een ziekelijke dramadrang in de media, waarvoor al vaker in deze kolommen werd gewaarschuwd? De voice-over van Eén Vandaag had het al stevig te pakken toen die zei: ‘Met het besmettingsgevaar gaat Nederland laconiek om. Gisteravond zaten nog zo’n 50 duizend man in een dampende Arena, waaronder een flink aantal mogelijk besmette Britten.’

Woensdagavond zag je de temperatuur al stijgen op de redactie van NOVA. De rubriek vroeg zich af waarom er toch zo weinig onrust is over Q-koorts. Nu dat weer. De verontruste toon in de vraagstelling was symptomatisch.’

Osterhaus en Coutinho worden in de pers verdedigd door Simon Rozendaal, wetenschapsjournalist van Elsevier.

 • Reacties

 • Cor | 17/08/09 om 07:53

  Ook interessant:http://leefbewust.com/themas/varkensgriep_vragen.html

 • Aart van Wijngaarden | 19/08/09 om 01:06

  De beste methode om van deze paniek zaaiers af te komen, is de strategie, die ze zelf in het verleden hebben toegepast bij de vogelgriep: Het hele stelletje gewoon preventief ruimen. Immers, als ze vaccineren willen gaan verplichten, is het hij/zij of ik. Die situatie moeten we zien te voorkomen.

 • Corne | 20/08/09 om 18:54

  Was weer een geweldige bliksemafleider voor de echte problemen in dit land…nu maar hopen dat iedereen bij de volgende verkiezingen dit zal onthouden hoe we ongelooflijk gepiepelt zijn door JP en de zijnen

 • Peter | 16/09/09 om 12:05

  Dit nieuws gaat nog door,

  om de een of andere reden vindt deze aandeelhouder dat in Nederland twee vaccins per persoon moeten worden gebruikt/verkocht. En onze regering neemt zijn mening maar over.

 • Nico | 24/09/09 om 23:30

  Ik kom toevallig op dit forum. Ik lees dat de schrijver vindt dat er onzin wordt verkondigd over griep. En de schrijver wijst ook de schuldigen aan: de heren Osterhaus en Coutino.

  Maar. Helaas toch weer: ik mis argumenten. Maar ik ben nog vol goede hoop, misschien volgen die nog? Tenslotte, zo stelt de redactie, zijn we hier geen scherprechter.

  En dan de reacties! Niet veel, maar wel interessant. Een persoon vindt dat beide heren moeten worden gedood (preventief ruimen). Stevige mening zou ik zeggen. En een ander ziet er een complot in van JP… Tja. het lijkt warempel alsof de doelgroep van Leugens zwakbegaafden is.

  Redactie van leugens. Geef mij een goede reden om jullie serieus te nemen. Journalisten zijn betrouwbaar als ze aantonen dat ze kunnen omgaan met feiten, hoor & wederhoor en een beetje durven te graven en geen oppervlakkige meningen verkondigen. Onze samenleving is al ziek genoeg door al die mensen met mening, maar zonder kennis. Dus dus doe ons een lol, en laat de echte leugens eens zien. Overtuig me.

  En probeer reacties met dreigementen als “preventief ruimen” te weren alsjeblieft. Zonde van de bandbreedte.

 • Nicolette | 28/09/09 om 16:01

  Hierbij de live discussie bij de TU-Delft tussen Michael Ekkelenkamp en Ab Osterhaus:

  http://collegerama.tudelft.nl/mediasite/Viewer/?peid=b92dda25bbb84777895d378a1d7bfeff

 • Aart van Wijngaarden | 11/10/09 om 00:36

  @ Nico
  Als je de informatie leest, die Jane Bí¼rgermeister, onderbouwd met bewijzen leest, dan is de WHO een criminele organisatie en hebben zij als doel de wereldbevolking voor een groot gedeelte te elimineren. Dus ik begrijp het goed, dat jij genocide goedkeurt en preventief ruimen van criminelen misdadig vindt? Doe wat meer studie over de Mexicaanse griep, er zijn tientallen erkende wetenschappers, die de vloer aanvegen met die vaccinaties. Lees bijvoorbeeld deze link van Dr. Horowitz:
  http://fluscam.com/Affidavit.html
  En dan hebben we het nog maar niet over het Gardasil vaccin, gestopt omdat men het te druk had, maar in werkelijkheid omdat er in de VS op 10.000 vaccinaties al 34 doden zijn gevallen. Bezoek eens de site van iemand, die Nederlandse misstanden op het internet plaatst:
  http://www.klokkenluideronline.nl/
  Of blijf dom en lees de misinformatie in je eigen krantje.

 • alexander | 31/10/09 om 11:44

  Zoek links naar het dorp: La Gloria in Mexico en je zult versteld staan!

 • Pedro | 03/02/10 om 14:56

  http://polskaweb.eu/vater-der-neuen-grippen-wahrscheinlich-wahnsinnig-673756422645.html

  lees und huiver, ziener Ab werd al in ong 2005 een corrupte charlatan, farmahoer etcetera genoemd in nederland en daarbuiten (en solide onderbouwd ook) toen hij schatrijk werd van andere paniekgolven, toch blijft hij (inter-)nationaal adviseur.

 • de vries | 14/02/10 om 02:16

  http://www.klokkenluideronline.nl/artikel/3513/ab-osterhaus-de-buit-is-binnen.html

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen