Hoofredactie NRC: 

‘Foto Neda gepast beeld’

Foto van stervende vrouw verschaft een “een metafoor voor wat er gebeurt in Iran”.

Gelezen: NRC Handelsblad

Herman Franke schreef kritisch over afbeeldingen slachtoffers in het algemeen en die van de Iraanse studente ‘Neda’ in het bijzonder. Hij vindt dat de afbeelding niet bijdraagt aan een goed beeld van de realiteit in Iran.

Er kwam meer kritiek. Hoofdredactrice Birgit Donker van NRC Handelsblad reageerde op de kritiek met een rechtvaardiging van de fotokeuze. Die was ook weloverwogen gemaakt:

“De foto is daarmee groter dan alleen een afbeelding van een willekeurig slachtoffer, ze is een metafoor voor wat er gebeurt in Iran. Er zijn veel meer mensen gedood, maar deze vrouw werd een gezicht van de opstand…

We meenden niet alleen dat we die niet konden negeren, dit betrof het belangrijkste beeld van dat moment. Uiteindelijk gaat het er om dat onze lezer weet, en ziet, wat er in de wereld gebeurt.

Als media nooit foto’s van stervende mensen zouden plaatsen, hadden we belangrijke foto’s nooit gezien. Zoals de beroemde foto van een vallende, stervende soldaat in de Spaanse burgeroorlog van Robert Capa en de al even bekende close-up van een man die tijdens de Vietnamoorlog van dichtbij door het hoofd wordt geschoten, van Eddie Adams.

Deze foto’s, overigens ook omstreden, zijn onderdeel van ons collectieve beeldgeheugen omdat ze hebben bijgedragen aan de bewustwording van de situatie…”

  • Reacties

  • valentine | 17/07/09 om 21:48

    Er is veel twijfel of de ‘gekleurde’ revolutie in Iran en de omstandigheden van deze foto niet gemanipuleerd zijn. Er worden door de Amerikaanse organistatie NED miljoenen uitgegeven in Iran en andere landen ‘zogenaamd’ om democratische processen te stimuleren… Deze org is opgericht na de onderzoeken in t congres op de geweldadige rol van de CIA in Zuid Amerika in de jaren 80.
    Er is beslist in de VS om het huidige regime in Iran te toppelen… De zoon van de sjah staat klaar op de achtergrond om samen met mousavi een voor de VS interessantere ‘samenwerking’ te starten. (Olieconcessies zijn al belooft) De NED speelt een dubieuse rol daarin…

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen