Jubelverhaal negeert de realiteit 

Rabobank en duurzaamheid

De nuance zoek bij portret van een vermeende witte raaf in bankenland.

Gelezen: Intermediair
Intermediair publiceerde Waarom de Rabobank winnaar is in crisistijd

Roos Vonk (foto), hoogleraar psychologie, schrijft ook boeiende columns voor Intermediair. Maar ze stuurde ook een ingezonden brief over het artikel over Rabobank, en gaf Leugens.nl toestemming om die te publiceren:

“In jullie artikel over de Rabobank komt deze bank over als de enige die standhoudt dankzij aandacht voor duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Ik vraag me af of dat beeld juist is. Ik ben op dit terrein niet deskundig, maar ik vermoed dat de Rabobank (voorheen onder meer boerenleenbank) de grootste investeerder is in de bio-industrie, die grote schandvlek van de Nederlandse economie.

De stelling van hun clií«nt (boer) dat het gaat om de lange termijn omdat ‘alles in de natuur geleidelijk gaat’, is een lachertje als je bedenkt dat in deze bedrijfstak kuikens in zes weken zo worden vetgemest dat ze niet meer op hun poten kunnen staan.

En dat ons vee jaarlijks per Nederlander vierduizend kilo mest uitstoot. Genoeg om natuur en klimaat sterker aan te tasten dan alle auto’s en vliegtuigen bij elkaar. Allemaal mede dankzij de Rabobank.

Waar ik benieuwd naar ben is wat het in dit kader betekent dat de bank ‘bereid is te leren van het verleden’ en tot duurzaamheid te komen. Voor zover ik weet houdt de Rabobank nog steeds vele megastallen overeind waarin duizenden dieren erbarmelijke levens leiden, eten krijgen waarvoor elders bossen worden gekapt en waar we de derde wereld van kunnen voeden, en dit omzetten in mest die onze bodem vervuilt en ons klimaat aantast.

Of heb ik iets gemist en is de bank op dit punt toch principieel geworden?”

 • Reacties

 • De Rabobank reageert de leugen! | 28/05/09 om 19:24

  De Rabobank is de grootste wapenfinancier. De Rabobank is de grootste epo financier (of is dit leverancier). Praten over palmolie, maar niet bij de Rabobank die hierin grossiert. De Rabobank gebruikt maffiagelden voor “schone” energie projecten en dan hebben we het nog niet over de enorme schandalen van de Rabobank als met aandelen en woekerpolissen. Dus schandvlek is een beetje aan de magere kant. De Rabobank is de vlek en de schone stukjes moet je in Nederland zoeken.

 • santa | 06/06/09 om 23:04

  De vraag is mij altijd bijgebleven indien de ABN/AMRO in de jaren net voor de totstandkoming van de EURO hoeveel Miljarden niet via de Nederlandse Antillen werd witgewassen. Voor dit soort “misdrijven” heeft Nederland de NA goed weten te ge-misbruiken denk ik. Als mijn vernoedens op waarheid berusten dan
  heeft de ABN/AMRO indertijd ook een Min.Pres. v/d NA
  (werd later Min.Pres.)gebruikt om deze witwas waar te maken, als Regional Direkteur.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen