Welles-nietes tussen rechtscolleges 

Geen leugen: ‘Maria Sickesz is een kwakzalver’

Hoge Raad verwerpt vonnis gerechtshof.

Uitspraak Hoge Raad

De Vereniging tegen de Kwakzalverij hield een congres ‘Kwakzalverij in de twintigste eeuw’, publ;iceerde een bundel en geeft online een top twintig kwakzalvers, met vijf wetenschappelijke voorwaarden, waaronder de fundering, het toetsen etc.

In Van Dale wordt een kwakzalver gezien als ‘iemand die nutteloze middelen toepast ter genezing van de een of andere ziekte of middelen beweert te kennen tegen alle mogelijke ziekten…iemand die het publiek wat op de mouw wil spelden, syn. boerenbedrieger, oplichter, knoeier.”

Op de in 2000 samengestelde lijst van kwakzalvers is de arts Maria Sickesz opgenomen, die sinds 1965 werkzaam is op het gebied van de orthomanuele geneeskunde.

Sickesz vocht de betiteling’ kwakzalver zonder succes aan bij de rechtbank. Het gerechtshof van Amsterdam stelde in hte gelijk. De Volkskrant vond dat de ergste wetenschappelijke misser van 2007.

De vereniging had een dwangsom van 10.000 euro per overtreding moeten betalen en een rectificatie in De Telegraaf en NRC Handelsblad moeten plaatsen. De Hoge Raad verwerpt het vonnis van het Hof en verwijst dat terug. Nu gaat het gerechtshof in Den Haag zich over de zaak buigen.

Redenen: het gaat om de definities van de vereniging zelf, plus argumenten niet de betekenissen van Van Dale en algemene opvattingen over kwakzalverij. De vrijheid van meningsuiting is in het geding.

 • Reacties

 • braaksel | 02/06/09 om 15:55

  Wanneer de reguliere gezondheidszorg net zo werd aangepakt in Nederland hadden we geen alternatieven meer nodig ..

  P.M. Enschede en Herre Kingma directeur aldaar en idt Inspecteur der Volksgezondheid. Goed betaald dat wel ..

  A.s. zaterdag anti joris demmink demonstratie in Haarlem.
  http://www.klokkenluideronline.nl/artikel/1813/zaterdag-demmink-demo-in-haarlem.html

 • gerad | 23/06/09 om 20:10

  mevr. sickesz is nog sicker als de pest.
  zij heeft mijn zus, die manisch depressief is wijsgemaakt dat ze genezen was, waardoor zij direct stopte met haar medicijnen (lithium) en direct daarna weer in haar oude destructieve gedrag vervalt.
  het is een schande dat deze kwakzalfster niet gestopt wordt met kaar krankzinnige gedrag.
  wat moet de familie doen om dit mens te stoppen…

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen