Van 14 naar 22 seconden 

NOS Journaal verlengt applaus voor de vorstin

‘De leugen regeert’ bij de staatsomroep.

Gezien: Dumpert

In de uitzendingen met de Dodenherdenking op de Dam van 4 mei 2009 heft het NOS Journaal het applaus voor koningin Beatrix verlengd van 14 naar 22 seconden. Dumpert vergelijkt de fragmenten van de live weergave met die van het Journaal erna.

De steunbetuiging aan het adres van de vorstin volgde na de woorden van de Amsterdamse burgemeester Job Cohen: Dit jaar in het bijzonder prijzen wij ons gelukkig met haar aanwezigheid.” Dat sloeg op de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn.

Volgens het NOS Journaal worden er vaker bij beelden stiltes overbrugd met verlening van geluid. Nu het applaus zelf het nieuws was, had dat niet mogen gebeuren.

Hierover zegt Jan Blokker: “Smoesjes. Stiekeme smoesjes. Smoesjes van iemand die nooit behoorlijk is opgeleid voor beeld en geluid. Nederlandse smoesjes.”

‘De leugen regeert’ was een concluderende opmerking van koningin Beatrix zelf gemaakt in een gesprek met leden van het Genootschap van Hoofredacteuren, tijdens de viering van het 40-jarig bestaan van deze club in 1999.

Inmiddels is er een Vereniging Verslaggevers Koninklijk Huis om de berichtgeving over de Koninklijke familie te kunnen regisseren. Een aantal journalisten weigert zich aan te sluiten daar volgens hen hiermee de leugen regeert in de pers over het koningshuis.

 • Reacties

 • Frank | 08/05/09 om 15:25

  Het werd niet alleen verlengd, live duurde het een paar seconden voordat het applaus startte, die paar seconden waren er in het journaal uitgeknipt

 • keuleniscool | 09/05/09 om 19:44

  leve de republiek……

 • Daan | 10/05/09 om 22:07

  Eh. Verschrikkelijk dit…

  :/

 • Niek | 11/05/09 om 01:04

  Live beelden van de aanslag een uur of nog langer aan ‘toute la republique’ laten zien kan ook niet.

 • Telg | 17/05/09 om 23:11

  Weg met die nep-oranjes verdomme!
  Lang leve de republiek!

 • Geus | 17/09/09 om 14:28

  Als ik jullie te pakken krijg, dan laat ik jullie 3 weken lang naar een applaus voor Hara Majesteit vastgebonden in een stoel luisteren tuig!
  DOOD AAN DE LANDVERRADERS
  LEBENSRAUM
  O nee, reclame, dat is wat ze liever zien als troost voor een moordaanslag waarbij 8 doden vielen. Of voetbalwedstrijden, de heidenen. O HEERE, steek de vuren maar vast aan! Ze donderen met hun kop naar beneden in het eeuwige hellevuur, waar de de Rode Prins vinden, …

 • WaarheidWInt | 23/09/09 om 10:01

  Oranje onder !
  Royalties… stelletjes Bilderbergers. Beatrix die de fakkel heeft overgenomen van pa Bernhard… Lang leve de depopulatie van de wereld ! Lang leve Bilderberger Beatrix ! Spijtig dat er onschuldigen zijn gevallen maar het toont de wanhoop van sommige mensen die zelf onschuldigen naí¯evelingen willen opofferen om de royaltie boosdoeners te willen treffen !!! Spijtig dat die bus niet in brand is gevlogen ! Dan konden ze zichzelf offeren aan hun god lucifer in plaats van steeds onschuldige kinderen en tieners (na het sexueel misbruik natuurlijk) !

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen