Blunder van formaat 

AD en Karst Tates

Persoon via foto geduid als pleger van de aanslag in Apeldoorn leeft nog.

Gelezen: Nieuwsblad, TrouwDe foto van Richard Tates (36) in Hoofddorp is door het AD abusievelijk op de vóórpagina van de krant van 4 mei gepubliceerd, als dader van de moord op zes personen. Het was niet de dader Karst (Richard) Tates, inmiddels overleden.

Shownieuws van SBS6 publiceerde op 2 mei de foto reeds maar met een balkje voor de ogen. Daarmee was Richard Tates echter voor sommige kennissen al herkenbaar. Ook Dag.nl van KPN ging in eerste instantie in de fout gisteren.

De ellende begon al toen in reacties onder artikelen vrij snel na het drama links naar de Hyvespagina van Richard Tates werden geplaatst, goed voor dreigmail aan zijn adres. Onder meer de redactie van GeenStijl poogde de links te verwijderen.

De foto van Richard werd ook bij De Telegraaf aangeboden. Na het checken van de feiten bleek dat het ‘verhaal’, aangeboden door een ‘oude vriend’, een verzinsel was, aldus de krant.

Jan Bonjer, algemeen hoofdredacteur van het AD, bood via het ANP zijn verontschuldigingen aan. De rectificatie

“AD heeft vandaag ten onrechte een foto gepubliceerd op de voorpagina. De redactie meende een foto te hebben van de dader van de aanslag op Koninginnedag.

Dit bleek vandaag onjuist. De man op de foto is niet Karst R. Tates (de dader), maar de heer R. Tates, die niets met de aanslag te maken heeft.

Jan Bonjer, algemeen hoofdredacteur: “Wij bieden in de eerste plaats onze diepe excuses aan de heer R. Tates aan. Ten onrechte is hij aangetast in zijn persoonlijke integriteit. Daarnaast past een excuus aan onze lezers. We betreuren het enorm dat dit is gebeurd. Morgen staat er een rectificatie op de voorpagina.”

Het AD heeft de betreffende foto voorafgaand aan publicatie getoond aan vier bronnen (vrienden, kennissen, buren), die bevestigden dat het een foto van de dader was. Inmiddels staat vast dat de bevestiging door de bronnen onvoldoende basis bood om tot publicatie over te gaan.

“Ten onrechte is de man op de foto aangetast in zijn persoonlijke integriteit”, aldus Bonjer. “Daarnaast past een excuus aan onze lezers. We betreuren het enorm dat dit is gebeurd.”
Het AD heeft de mogelijkheid voor lezers om te reageren onder de rectificatie op AD.nl verwijderd.

Wel is er een reactie met een persbericht van Heerbout Advocatuur, een ‘jong en ambitieus kantoor in de regio Haarlemmermeer’ ziet nog brood in de zaak:

“Heerebout: “Wat SBS6 deed was al zeer incorrect, maar het Algemeen Dagblad doet het maandagochtend nog eens dunnetjes over en niet gehinderd door enige journalistieke professionaliteit, terughoudendheid en zorgvuldigheid wordt de foto van de onschuldige Richard T. uit de Haarlemmermeer nogmaals getoond. Deze keer zonder balkje en ook nog met volledige achternaam.”

Bedremmeld zit de jonge Richard maandagochtend bij de gerenommeerde advocaat Hugo Heerebout in Nieuw Vennep op kantoor. Richard heeft al vele haatmails ontvangen en andere ranzige mails en telefoontjes. Allemaal via zijn Hyves-account bekend. Heerebout heeft direct contact opgenomen met de hoofdredactie van Shownieuws en het Algemeen Dagblad. Een fax van anderhalf kantje A4 rolt er uit. Een telefoontje van Hart van Nederland dat de toegezonden foto wel zorgvuldig heeft gechecked en tot de conclusie was gekomen dat het de foto van een onschuldige betrof doet weer enige hoop geven.

“Eerst maar eens kijken hoe Shownieuws en Algemeen Dagblad mijn clií«nt tegemoet willen komen”, zegt Heerebout strijdvaardig. “Wat een leed ze mensen op deze manier berokkenen”. Wordt er niet gereageerd op de fax van Heerebout dan zal mogelijk een kort geding volgen en klachten bij de Raad voor de Journalistiek.”

 • Reacties

 • Henk | 05/05/09 om 12:55

  Dit is natuurlijk een schande! met alleen excuses aan de heer R Tates komen ze er toch hopelijk niet vanaf!
  Daarintegen vind ik de reacties van mensen aan het adres van R tates zo ontzettend stom en dom, iedereen in Nederland weet dat de echte dader is overleden en dan lukraak bedreigingen uiten aan het adres van iemand met toevallig dezelfde achternaam is beschamend, dat zegt alles over het niveau van deze mensen, dom, IQ van een hangbuikzwijn!!! er zijn meer hondjes die fikkie heten!
  En ik hoop echt dat ook de familie van de dader niet aangevallen wordt op zijn laffe daad deze mensen zullen zich kapot schamen voor het leed hun zoon,broer,neef enz. heeft aangericht het is een drama maar de dader is dood en de ware toedracht zullen we nooit weten gissen speculeren het heldert allemaal niets op

 • Ries Gates | 05/05/09 om 14:41

  Die vent ruikt gewoon geld, niks meer en niks minder.

 • Wolfgang | 06/05/09 om 06:59

  Sorry hoor, maar deze man verdí­ent ook geld. Hedentendage is het niet meer zo dat alleen wat mensen uit je omgeving je herkennen; al je gegevens worden in no-time via het Internet achterhaald. En helaas zijn er maar al teveel mensen die dan “het recht in eigen hand” gaan nemen. Het valt allang mee dat er geen stelletje idioten met honkbalknuppels bij hem langs is geweest.

  SBS en het AD hadden gewoon even geduld moeten hebben. En dat geldt eigenlijk voor heel het journaille. In de strijd met de blogs (waar waarheidsvinding en wederhoren al helemaal geen rol speelt) worden maar al te vaak te snel berichten de wereld ingestuurd. “Ach, als het niet klopt rectificeren we wel (de extra inkomsten zijn toch al binnen)”.

  Overigens, als er í­emand geld ruikt dan is het natuurlijk wel dat “jonge en dynamische advocatenbureau”…

 • Ries Gates | 07/05/09 om 16:09

  Vandaag in de Televaag:

  Tates vindt dat er een ‘dieper signaal’ moet worden afgegeven om organisaties zorgvuldiger met mensen om te laten gaan. Dat zou onder meer kunnen met een schadevergoeding voor schending van het portretrecht.

  Puur en alleen op geld uit dus, en hij doet er nu alles aan om nu in de media te blijven natuurlijk.

 • johnzerzan | 20/11/10 om 00:21

  Geenstijl laat zich weer kennen. Eerst de lynch mob opwarmen, dan de lezers het vuile werk laten doen, zelf langs de kassa passeren, en als de zaak uitkomt, als ’n dief in de nacht hun sporen wissen. Wat ’n helden.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen