Telegraaf zet het dik aan 

Idioot hoge uitkeringsfraude Turken en Marokkanen?

Niet het bedrag is hoog, noch is de Tweede Kamer ‘onthutst.

Gelezen: Intermediair

Weekblad Intermediair begon een nieuwe rubriek, ‘Onzin’ geheten. Fouten in en door de media worden erin onderzocht. Afgekeken van Leugens.nl, dus een goede zet van de hoofdredacteur Peter ter Horst.

Eind maart kreeg De Telegraaf ervan langs vanwege het artikel onder de vette kop ‘Kamer schrikt van uitkeringsfraude’ van 14 maart 2009 met de onderkop: ‘Helft onderzochte Marokkanen belazert de kluit’.

Bij het bericht staat een fotootje van Kamerlid Stef Blok (VVD) met als onderschrift: ‘…idioot duur…’ Maar dat citaat slaat op het volgende: “‘De SVB wil nu gaan controleren, maar dat is idioot duur.”

En ook: “De Tweede Kamer heeft onthutst gereageerd na berichten dat Marokkaanse en Turkse ouders met schoolgaande kinderen in het land van herkomst extreem vaak frauderen met de kinderbijslag.”

De fotosuggestie is vals en de bewering over de onthutste Tweede kamer, aldus Pieter van den Blink (foto) in Intermediair: “Van de honderdvijftig leden spreekt De Telegraaf er drie, van wie er twee zeggen dat de kwestie ‘altijd’, respectievelijk ‘al vaker’ aan de orde is geweest, en één (Mirjam Sterk) dat zij wil weten wat er aan de hand is. Schrik? Onthutsing? Nul en generlei. Conclusie: de manier waarop De Telegraaf over dit onderwerp bericht is zo tendentieus dat het als Onzin moet worden afgedaan.”

Overeind blijft dit feit:

 • Van 5.476 kinderen in Marokko en 2.310 in Turkije krijgen de ouders Nederlandse kinderbijslag:
 • Respectievelijk 189 en 182 daarvan, dus samen 371 gevallen, krijgen dubbele kinderbijslag.
 • 238 daarvan kregen huisbezoek.
 • Daarvan leverde 108 een vermoeden van fraude op.

Ofwel 46 procent uit een steekproef, wat een behoorlijk percentage is voor fraude. Ook al is het een vermoeden en ook al was het rapport ‘geheim’ volgens de SVB.

 • Reacties

 • keuleniscool | 09/05/09 om 19:55

  ff op een rijtje zetten …..

  De vreemdelingen vormen 11,3 % van de bevolking van Nederland .
  En deze 11,3 % plegen 61 % van alle delicten.
  Marokkanen en Turken scoren naar verhouding het hoogst in deze categorie .
  Nederlanders plegen 0,2 daden per 1000 inwoners .
  Marokkanen plegen 5,6 daden per 1000 inwoners dit is 28 keer zoveel
  als Nederlanders .
  Dit zijn cijfers van het CBS uit het jaar 2004 ,
  tendens stijgend !

  Turkije in de EU….NOOOOOOIT !

 • sven | 17/05/09 om 10:21

  frauderen hebben zij in Nederland geleerd, wij hebben daar de deur wijd open voor gezet want we hadden dom gehouden werkvolk nodig/ Ned. ambtenaartjes gaven op verzoek precies aan hoe je dat het beste kon doen.
  Hoeveel overheids personeel fraudeerd,hoeveel geboren Nederlanders frauderen met hun belastingopgave,haal nu eens die kilo`s boter van je hoofd.
  Nederland is een grote leugen geworden,waar we allemaal gedwongen aan mee doen.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen