Kilometerheffing en excuses

De minister stond pal voor de heffing, en stelde die conform verwachting uit. Of niet?

Gelezen: Persbericht Verkeer & Waterstaat, Volskrant

Eén van de meest prestigieuze projecten van de CDA-minister van Verkeer & Waterstaat, Camiel Eurlings: de invoering van kilometerheffing in 2011. Onverwacht besloot hij deze week tot uitstel van de invoering. Die vindt niet eerder dan in 2014 plaats. Het ‘hoofdpijndossier’ schuift op tot ruim na de verkiezingen van 2011.

De minister probeerde dit met de volgende woorden duidelijk te maken:

“Ontwikkeling kilometerprijs vordert gestaag

Door toegenomen inzicht in het kilometerprijssysteem is duidelijk dat de invoering voor vrachtwagens per 2011 onwaarschijnlijk is. Minister Eurlings kiest ervoor om in het vervolg alleen een planning te gebruiken waarin de risico’s van het project zijn verwerkt.

Hiermee geeft hij invulling van zijn belofte om in dit project de zorgvuldigheid boven snelheid te stellen. In het afgelopen halfjaar zijn belangrijke stappen gezet met de ontwikkeling van de kilometerprijs. Zo wordt de laatste hand gelegd aan de Wet op de kilometerprijs, heeft de certificering en aanbesteding een vlucht genomen, is begonnen met het afbouwen van de vaste belastingen.”

Eurlings was er naar eigen zeggen ‘altijd transparant’ over geweest dat 2011 mogelijk niet haalbaar was. Balanceren op de rand van de leugen. Eurlings verdient er een mooie plaats op deze site mee. In het vervolg afgelopen week kwam er nog iets bij, zo meldt de Volkskrant:

“…donderdag, na afloop van de ministerraad, zegt een glimlachende PvdA-minister Wouter Bos dat de CDA’er zijn excuses heeft aangeboden. ”˜Die heb ik aanvaard.’

Luttele minuten later verschijnt de zondebok zelf op het toneel. Bij het woord excuses valt hij stil. ”˜Excuses aangeboden? Ik? Integendeel!’ Eurlings heeft achter gesloten deuren de collega’s even wat feiten voorgelegd, zegt hij. ”˜We hadden samen een inhoudelijke discussie.’

Maar excuses? ”˜Nee. En spijt heb ik ook niet.”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen