'Bijbel is meer waarachtiger dan inheems geloof' 

Arrestaties vrouwenhandel dankzij ‘leugen’

Het geloof in inheemse wraak bij Nigeriaanse slechtoffers van vrouwenhandel bestreden met beroep op de Bijbel.

Gelezen: NRC en NRC achtergrond

De kop ‘Predikant ”˜bevrijdde’ seksslavinnen’ is fraai, maar de openingzin is nog fraaier: “God moest eraan te pas komen.”

Daarmee opent de krant een verhaal over tien verdachten van mensenhandel die vandaag voor de rechtbank van Zwolle voorkomen. Justitie riep de hulp in van een predikant om tot aangiftes te kunnen komen, Moses Alagbe uit Amsterdam.

“De politie had een bende mensenhandelaars opgerold, maar geen van de slachtoffers wilde aangifte doen. Volgens de politie uit angst. Mensenhandelaren hadden in Nigeria een contract met de vrouwen gesloten. Met traditionele rituelen was het pact bekrachtigd. Als de vrouwen zich niet aan de overeenkomst hielden, zouden ze op gruwelijke wijze worden gestraft.
De Afrikaanse geestelijke bezwoer de vrouwen dat de God van de Bijbel machtiger is dan hun heidense rituelen. Tien vrouwen deden alsnog aangifte.”

Het was onderdeel van de operatie ‘Koolvis’ die uiteindelijk leidde tot het oprollen van een hele bende mensensmokkelaars in oktober 2007. De politie hield 18 verdachten in zeven landen aan mede dankzij de leugen van de predikant.
Van de tien verdachten in Zwolle zijn er zes afkomstig uit Nigeria, drie uit andere Afrikaanse landen en één uit Suriname. Een van de verdachten is een vrouw, de echtgenote van hoofdverdachte Solomon O. (44) die wordt verdacht van leiderschap van de bende in Nederland.

Advocaat Ronald Roethof spreekt over een ander ‘leugen. Volgens hem gaat het om “vermeende slachtoffers die zijn gemanipuleerd om in ruil voor een verblijfsstatus belastende verklaringen af te leggen.”

(Foto uit Sex, lies & visas)

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen