Leugenachtigheid eenvoudig toegegeven 

Interviews bij Vrij Nederland ‘verkracht’

Journalist Frénk van der Linden leert collega’s van Vrij Nederland een paar eenvoudige lessen.


Gezien: De Leugen Regeert, 6 maart 2009

Vrij Nederland-redacteur Thijs Niemandsverdriet klaagde in vakblad De Journalist over de vergaande wijzigingen die bewindspersonen en hun voorlichters aanbrengen in concept-teksten van interviews die hij voorlegt.

Hij ontplofte na een vergaand geval: “Het had in de verste verte niets te maken met feitelijke onjuistheden…Hij had zinnen geschrapt en hele alinea’s toegevoegd. Hij had tussenkopjes veranderd, en hier en daar zelfs stilistische suggesties gedaan. Al met al waren er 129 wijzigingen aangebracht. In een tekst van 3000 woorden betekent dat op iedere 23 woorden een correctie.”

Niemandsverdriet lichtte dit toe in De Leugen Regeert. Hij werd bijgestaan door Max van Weezel (foto). Hij is een oude coryfee van Vrij Nederland wiens naam ik me herinner onder geweldige artikelen met collega Joop van Tijn.

Van Weezel ging ver: de VN-journalisten worden ‘verkracht’ door politici en voorlichters. Van der Linden maakte er korte metten mee: ze láten zich verkrachten.

Het is immers eenvoudig volgens Van der Linden: een interview neem je op. Daarmee ligt bewijs vast op de band. Wijkt de tekst letterlijk of qua teneur (door weglating bijvoorbeeld) af van het concept, dan corrigeer de journalist vóór publicatie. En anders niet.

Jammer dat Van der Linden nog angst uitte dat geí¯nterviewden zelf ook opnames gaan maken en eventueel publiceren op het web. Daartoe hebben geí¯nterviewden het volste recht. Goede interviewers die geen leugens accepteren – de methode Van der Linden – hebben daar toch nauwelijks last van?

 • Reacties

 • Marthijn Uittenbogaard | 18/04/09 om 13:58

  Ik heb er ook vaak aan gedacht om interviews als geí¯nterviewde op te nemen. Maar dat moet dan stiekem, en ik heb geen goede apparatuur daarvoor. Het zou wel leuk zijn om achteraf de ware gesprekken te verspreiden. Dan leert men dat journalisten pure manipulatoren zijn.

  Ik roep er al vaker toe op, maar bij deze nog maar een keertje: zeg je lidmaatschap van VN op, van Elsevier, van de Groene, van het AD, van de NRC, van de Telegraaf et cetera.
  Zo niet dan ben je mede schuldig aan het verspreiden van leugens die aanzetten tot misverstanden en haat. Het leidt tot fascisme. Ook het lidmaatschap op Vrij Nederland leidt tot fascisme.

 • kritikaster | 23/04/09 om 10:11

  Beste Marthijn

  Laat nu voor eens en altijd duidelijk zijn dat het hebben van een abonnement niets uitstaande heeft met lidmaatschap. Daarnaast zijn de opiniebladen nog je enige garantie op democratie gezien de houding van de Tweede Kamer en de mogelijkheid van de regering elke aangenomen motie te negeren. Dus koester de journalisten (ook hen is niets menselijks vreemd) en neem elk blad tot je wat je je kunt permitteren omdat deze mensen nog de enige hoeders zijn van onze samenleving. Kijk anders eens in Birma ofzo.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen