Lange traditie in verdraaiing van de realiteit 

VVD voor UPC

De onverdraaglijke waarheid van de kabelmarkt voor Neelie Kroes.

Gelezen: Financieele Dagblad, besluit Europese Commissie

Welkom op Leugens.nl, Neelie Kroes. Het werd tijd voor een nieuws affaire na de kwesties met clií¨ntelisme met Jan-Dirk Paarlberg, Tanker Cleaning Rotterdam en Granaria. Nu is er ook de affaire-UPC.

Eurocommissaris voor ict Viviane Reding maakte deze week bekend dat ze een voorstel van de Nederlandse toezichthouder Opta goedkeurt om meer concurrentie in aanbod van televisie via Nederlandse kabelnetten te bewerkstelligen. Ziggo, UPC, Delta en CaiW, de vier grootste kabelexploitanten in Nederland, krijgen daartoe verplichtingen opgelegd.

In een verklaring stelde Reding dat sprake was van “een ongebruikelijke lobbycampagne die bedoeld was om de uitkomst van onze beraadslagingen te beí¯nvloeden”

Ze doelde op haar collega Eurocommissaris van mededinging Neelie Kroes die persoonlijk probeerde om dit besluit in de wielen te rijden. Kroes zocht persoonlijk contact met de verantwoordelijke ambtenaar op haar directoraat. Die moest zijn akkoord voor het besluit intrekken.

Voor kenners in de markt komt dit niet als een verrassing. Er zijn in Nederland twee infrastructuren voor telecommunicatie: die van KPN en die van de kabelaars. KPN had een monopolie met de dienst telefonie en moest haar infrastructuur openen voor derden om diensten een te bieden.

De kabelaars hadden het monopolie op televisie, regionaal. Al tien jaar lang wordt elke poging om ook de tv-kabelinfrastructuur te openen geblokkeerd en gefrustreerd. Daar ligt de uistekende lobby van de kabelaars aan ten grondslag, vooral die van UPC.

De exploitant van onder meer de netten van Amsterdam en Rotterdam heeft korte lijnen naar de VVD. Bas Eenhoorn was jarenlang voorzitter van de kabelaarsclub Vecai (Nu NLkabel) en van de VVD.

Zo kreeg gewezen verantwoordelijk health aid pharmacy minister Annemarie Jorritsma een commissariaat bij een zusterbedrijf van UPC.

Wat beweegt Neelie Kroes?

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen