Nu ook belastingontduiking 

BuZa weer in de bocht

Maxime VerhagenDepartement heeft eigen opvattingen over mores.

Gelezen: NRC Handelsblad 7 februari 2009

Na de Belastingdienst valt nu Buitenlandse Zaken ten prooi aan de speurzin van journalist Joep Dohmen. Dankzij onder anderen Maxime Verhagen en Eveline Herfkens doet buZa het al goed bij ons. Dat was reden voor Niquote om de BuZa-cultuur te beschrijven.

En NRC gisteren uit de mond van SP-kamerlid Ewout Irrgang: “Er is een ons-kent-ons cultuurtje. Daardoor is er een gebrek aan zelfreinigend vermogen bij BZ. Daarbij komt dat men kritiek niet gepast vindt, ook niet op dingen die twijfelachtig zijn.

De feiten: het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft jarenlang in ontwikkelingslanden als India, Sri Lanka, pakistan, Nigeria, Indonesií« en Bangla Desh woningen voor Nederlandse diplomaten gehuurd met zwarte betalingen op rekeningen in Zwitserland en Luxemburg.

BZ komt in ‘sideletters’ naast het huurdcontract met verhuurdres overeen dat een groter bedrag, meestal in dollars, wordt uitbetaald in het buitenland. “Dat bedrag blijft verborgen voor de autoriteiten in het gastland. De handelwijze is in strijd met internationale afspraken en eigen regels van Buitenlandse Zaken. Diplomaten horen zich in het buitenland aan de lokale wetten en regels te houden.

(Oud-)ambassadeurs zeggen dat het ministerie wist dat het hiermee meewerkte aan belastingontduiking en het creí«ren van een zwartgeldcircuit. ”žHet was voor beide kanten gunstig om in het buitenland te betalen. Wij betaalden minder, de huurder kreeg meer.”

Dit zijn precies de redenen die wij ook hanteren om onze aannemer zwart te betalen…

  • Reacties

  • zande | 15/02/09 om 10:34

    Uit al dit soort artikelen blijkt een mij onbekende verbazing over het geschonden vertrouwen in de “Staat”.Wordt gerust wakker,en besef met afschuw dat de staat een walgelijk corrupt monster is,en zijn dienaren in de vorm van ambtenaren en politici smerig gespuis dat met wortel en tak uitgeroeid dient te worden.
    Zo,dat lucht heerlijk op.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen