Nu onze ambassadeur bij de VN 

Frank Majoor en de oorlog in Irak

Baas Buitenlandse Zaken stopte memo tegen steun aan de Irak-oorlog in de la.

Gelezen: NRC Handelsblad

De toenmalige secretaris-generaal (SG) van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Frank Majoor, heeft in 2003 een kritisch juridisch advies over de politieke steun aan de Irak-oorlog weggehouden bij de minister.

In een geheim memorandum van 29 april 2003 stelt de Directie Juridische Zaken (DJZ) dat de juridische onderbouwing van de steun van het toenmalige kabinet-Balkenende aan de oorlog van de VS en Engeland tegen Irak geen standhoudt in het internationaal recht.

Hij besloot (officieel) om de notitie niet door te sturen naar zijn minister Jaap de Hoop Scheffer (CDA), maar krabbelde erbij: Goed opbergen in de archieven voor het nageslacht, de discussie is hiermee voor dit moment gesloten!”

Door de geadresseerde, ‘M’ [minister] zette majoor een kruis

De juristen reageerden met de opmerking: “Het audite et alteram partem [hoor en wederhoor] geldt hier kennelijk niet.” Overigfens schreven ze het stuk enkele weken na de inval in Irak

De juristen vonden dat de toenmalige directeur-generaal politieke zaken Hugo Siblez zijn mening ten faveure van het kabinetsstandpunt niet met volkenrechtelijke argumenten staafde, maar dat zijn onderbouwing vooral politiek getint was. Siblez schreef nadien nog een eigen advies, dwars tegen dat van zijn juristen in.

De beide topambtenaren kwamen goed terecht. Majoor werd permanent vertegenwoordiger van Nederland bij de Verenigde naties en Siblez ambassdeur in Frankrijk.

Majoor was overigens ook het ‘hardloopmaatje’ van De Hoop Scheffer volgens NRC. Zouden ze het al hollende nooit over dat stuk van de juristen hebben gehad?

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen