Afspraken topinkomens 'een wassen neus' 

Even ‘tanken’

Goed of slecht presterend, vooral in de zorg verdienen veel bestuurders meer dan de Balkenende-norm van 186.000 euro.

Gelezen: NRC Handelsblad

De Tilburgse hoogleraar sociaal recht Antoine Jacobs zegt dat salarisafspraken voor topambtenaren ‘een wassen neus’ zijn. De beloningscodes van nu, opgesteld door zorgdirecteuren en toezichthouders, zijn volgens hem ‘zo lek als een mandje’. Bestuurders kunnen ze volledig naar hun hand zetten, zegt hij. Ze staan vol vage formuleringen en uitzonderingsclausules.

Tweeduizend ambtenaren en semiambtenaren verdienden in 2007 meer dan de Balkenende-norm. Dat is het dubbele van 2006. Dat komt vooral health first pharmacy door de zorginkomens die voor ht eerst zijn meegeteld.

De krant publiceert het grote smoezenboek mt zo’n 2.000 motiveringen waarom (semi)ambtenaren een beloning van meer dan 186.000 kregen.

Ook bestuurders die slecht presteren, worden ruim beloond. “Zo komt het hoogste inkomen voor rekening van een bestuurder van Amsterdam Thuiszorg: 918.654 euro. Terwijl de thuiszorg op de rand van faillissement stond en ruim veertig werknemers moest ontslaan, kreeg oud-directeur Gerard Tanke (foto) 650.000 euro mee.

Dat inspireerde ambtenaren op Volksgezondheid tot een nieuw werkwoord voor onderpresterende bestuurders die goudomrand vertrekken: tanken.”

  • Reacties

  • Gert Bierman | 01/02/09 om 15:53

    We worden al jaren besodemieterd en opgelicht door onze bestuurders. Herfkens, pensioenfondsen, gemeentes, belasting, Irak. Slecht nieuws; het word alleen nog maar erger. Loyaliteit aan de staat werkt maar een kant op; U kunt betalen, U kunt meer betalen, U krijgt niets u kunt beter stoppen met ademhalen op uw 65. Wij regelen het verder wel, bedankt. Nederlanders zijn zo ingekakt, ze verdienen het !

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen