Stan Storimans 

Camera filtert realiteit

Stan Storimans filmde alsof hij televisie keek.

Gelezen: BN De Stem, Volkskrant

De dood van cameraman Stan Storimans tijdens werk voor RTL in Georgií« in augustus 2008 kreeg health center pharmacy target=_blank”>veel aandacht.

Nu is er een boek van journalist Johan van Grinsven over Storimans. Hij verstond de kunst om zich af te schermen voor de ellende die hij filmde. Het beeld op zijn netvlies was niet meer de realiteit die tot zijn hersenen doordrong:

“Als ik film, dan is het alsof ik televisie kijk. Er is afstand. Het is niet de werkelijkheid die ik zie. Ik heb mensen gefilmd die gemarteld waren, of verkracht, of dood gebombardeerd, gruwelijk vermoord. Ik heb lijken gefilmd die gebroken waren door natuurgeweld. En iemand die in de fik gestoken werd terwijl anderen om hem heen stonden te dansen.

Dat gaat allemaal zonder probleem met de camera op mijn schouder. Maar ik moet er niet aan denken dat aan te moeten zien zonder camera. Dan zou ik breken.”

De schrijver nog: : “Toen hij in Sri Lanka was na de tsunami, zag hij een man voordringen toen er voedsel aan kinderen en vrouwen werd uitgedeeld. Die heeft Stan er tussenuit getrokken.”… Maar een man die met autobanden om zijn nek in brand werd gestoken, filmde hij wel.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen