Eindelijk link gelegd met vastgoedfraude 

De Roy van Zuydewijn in de Volkskrant

Krant spreekt met Edwin en presenteert waas van feiten en uitingen door elkaar als ‘reconstructie’.

Gelezen: Het Vervolg, de Volkskrant

Ton Biesemaat tikte voor leugens.nl zijn banden van interviews met Edwin de Roy van Zuydewijn uit (artikelen en samenvatting) en bracht een link aan van De Roy’s dienstverband met Bouwfonds tussen 1998 en 2002 en haar directeuren. Dit fonds en de chefs zijn verdachten in wat al heet de ‘Vastgoedfraude’ en verdachten.

De Volkskrant schreef veel en goed over die fraudeverdenking. Afgelopen zaterdag volgde onder de kop ‘Hoge heren in het vastgoed’ wat de krant zelf noemt een ‘reconstructie’. Dat woord staat gewichtig, maar dekt de lading niet.

Immers, het gaat om interview met Edwin de Roy van Zuydewijn. Hij is een bron. De enige? Zo niet, wie dan nog meer. Zo ja, waarom biedt de krant zijn uitingen als feiten in plaats van citaten?

Enkele van die gepresenteerde feiten die nog niet in de verhalen van Ton Biesemaat staan:

 • De Roy kwam bij Bouwfonds in 1998 dankzij Olivier L., nu verdachte. De Roy had Olivier geí¯ntroduceerd bij zijn societyclubje ‘wij, Heeren van Boven’, Olivier hielp Edwin aan een baan bij Bouwfonds als strategisch adviseur. Olivier was ook getuige bij het huwelijk van Edwin met Marguarita;
 • De Roy zag een keer in het weekend de top druk bezig met boekhouders in de weer. Ook moesten dingen worden ‘rechtgezet’ met zakenrelaties. De Roy brengt deze observaties nu als vermoeden in verband met mogelijk illegale handelingen;
 • In Hilton Amsterdam kreeg de Roy zijn honorarium op een servet uitgereikt door Nico V., de chef van Bouwfonds met de eeuwige zonnebril;
 • De Roy vond zijn werkdruk erg hoog, vooral vanwege het reizen om de door hem voorzien Europese expansie waar te maken. Toen hij daarover een keer in het promenade Hotel in Scheveningen beklaagde, smeet Nico V, zegt de Roy, een stoel naar hem;
 • Olivier L. was al als student werkzaam voor Nico V. en Jan van Vlijmen van Bouwfonds en werd hun ‘financií«le goochelaar’;

 • Nico V. deed ook aan boeddhistische sessies volgens De Roy, zowel voor groepen als individuen. Marguarita nam hij volgens De Roy individueel onder handen om te ‘gronden’;
 • Marguarita ging één keer in op een verzoek om iets zakelijk te doen: tijdens een gala-avond voor Flying doctors in Monaco een cheque uitreiken. In deze op leugens.nl en elders beschreven bijeenkomst ontmoetten boven- en onderwereld elkaar. De Roy: “Ik begreep later dat daar een duizend jaar gevangenisstraf en miljarden aan zwart geld rondliep.”
 • De krant gaat niet in op de suggestie van De Roy van Zuydewijn gedaan aan ton Biesemaat dat de top van Bouwfonds zich ook met afpersingen en bedreigingen met de dood bezig hield.

  Reageer op dit artikel:

  *
  To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
  Anti-spam image

  *
  To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
  Anti-spam image

  Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

  Omgangsvormen