Leugensjournaal 52 

Dweilpauze

We gaan het een poosje wat rustiger aan doen op Leugens.nl. Om elders meer betaald werk te doen, en om met andere partijen te praten.

Deze week bestaat Leugens.nl één jaar. Na de stormachtige start gaf ik er geen afdoende gevolg aan. Vóór aanvang kregen we waarschuwingen: er zijn lang niet genoeg leugens. Het tegendeel was het geval, maar het ontbrak aan tijd en geld om alles goed uit te zoeken. En dus konden we onze eigen verwachtingen niet waarmaken.

Twee grote krantenuitgevers begrepen de bedoeling. Bij eerst de een, toen de ander, was er een akkoord voor overname van Leugens.nl. Ze kregen alsnog zeebenen als gevolg van tegenvallende cijfers met andere bedrijven. Pech gehad.

Jammer van de bedenkelijke manier van afhandelen. Bij de een veroorzaakte dat naar eigen zeggen een ‘kras op haar ziel’. Geweten is trager dan volgende kwartaalcijfers. Verder maar snel vergeten, kan de beste overkomen.

Dus Leugens.nl kwam niet in een groot netwerk, wat de bedoeling wel was. En kreeg geen budget. Het is geen broodwinning gebleken. De ook de spiraal omhoog zat er niet meer in. Er kwam geen aanzienlijk platform van zoekers naar waarheid, zoals de bedoeling was. Dat moet er wel komen.

Hoe? Daar moeten we een poosje nadenken. We praten met een leuke online uitgever over samenwerking, evenals met een journalistieke opleiding. In het onderwijs is belangstelling om jongeren mediawijs te maken met Leugens.nl. Een subsidieinstelling gaf een ‘positief signaal’, zoals dat heet. En of we geen Leugens-tijdschrift willen maken.

Dus even afwegen. En elders wat geld gaan verdienen. Soms kunnen we het niet laten en zullen hier publiceren. En er meldde zich een bedenker van oneliners. Zo dadelijk de eerste bijdrage.

Afgelopen week was er nog een onverwacht Leugenshoogtepunt in de ontmoeting met de Koewachter pornoboer voor de Raad van de Journalistiek. Pennen jeuken. Even zwijgen ”¦

 • Reacties

 • Ko van Dijk | 05/10/08 om 13:59

  @Peter, iedereen “droomt” van een succes zoals bij GeenStijl. Tot nu staat dat weblog op eenzame hoogte en zijn alle andere initiatieven niet rendabel gebleken. De vraag die men zich daarbij dan zou moeten stellen is: zit Nederland wel te wachten op een serieus shocklog? Ik denk van niet.

  Ik geloof dan ook meer in een combi van verschillende soorten content waaronder een rubriek zoals leugens.nl Je bereikt zo een veel grotere doelgroep en bent dan interessanter voor adverteerders.

  Geldverdienen als online-uitgever zie ik overigens nog steeds als een nichmarkt waarbij je niet buiten de gedrukte media kunt. Ooit zal het veranderen, de vraag is echter wanneer.

  Succes met al je verdere plannen, groet Ko van Dijk

 • Paul Kasteel | 06/10/08 om 10:01

  @ Peter, troost je, ook ik ben nu ruim een jaar bezig met nederlandkritisch.nl en zoals Ko al stelt, Nederland is niet rijp voor sites zoals die van jou en mij. Geef het volk brood en spelen en de Nederlander is tevreden. Alles wat daar boven uit stijgt, wordt gezien als een uiting van gefrustreerde “schrijvers”. Ik heb een zustersite frankrijkkritisch.nl en dat is het zelfde. Stel je je kritisch op t.o.v. een land waar het wrakhout van de natie naar toe gaat als ze er in NL met een tasje geld worden uitgezet, dan ben je de verzuurde ouderling.
  Kijk ook maar eens op hetvrijvevolk.nl , ik heb er een jaartje op gepubliceerd, veel lezers voor elk artikel, maar ook die site zakte terug in het wereldvreemde gemompel van een aantal “zolder experts”.
  Sterkte,
  Paul

 • B. | 06/10/08 om 12:04

  Begrijpelijk maar jammer. Succes.

 • John Blauw | 07/10/08 om 15:30

  QUOTE: “Vóór aanvang kregen we waarschuwingen: er zijn lang niet genoeg leugens. Het tegendeel was het geval” UNQUOTE.
  – Natuurlijk geen gebrek aan leugens Peter als je ze zelf zo kunt verzinnen!

  QUOTE:
  “Er kwam geen aanzienlijk platform van zoekers naar waarheid, zoals de bedoeling was.” UNQUOTE.
  – Het moge duidelijk zijn dat aan een leugens.nl dat zelf leugens publiceert inderdaad geen behoefte is.

  John

 • www.rodehond.net | 09/10/08 om 09:27

  Tja, jammer. Ik heb de site wel gevolgd, maar moet eerlijk zeggen dat de drang om steeds weer terug te keren niet echt aanwezig was. Te weinig onthullingen en spraakmakende onderwerpen. En, eerlijk gezegd, ook te weinig vermaak. Succes verder, want het idee op zich staat als een huis.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen