Leugensjournaal 51: 

Veul leugens

Van kwaliteitskrant De Pers tot de overlevingsdrang van de familie Avenier.

Studenten journalistiek van hogeschool Fontys in Tilburg gingen enkele weken na wat er van de feiten klopten in berichtgeving in Nederlandse media.

“Elf dagen van ongeloof, desillusie en deceptie”, concludeert hun docent. Wat pathetisch van toon, maar inhoudelijk juist. Zes studentjes die een paar weken nabellen en – lezen om vast te stellen dat het te vaak treurig is gesteld met de feiten:

“Kortom: dagelijks maken journalisten basale fouten. Schromen ze niet andere media over te schrijven zonder bronnen te checken. Laten zich dagelijks onzin op de mouw spelden door een leger aan communicatiemanagers.”

De Pers was het meest de klos. De gemaakte fouten doen zich vooral voor met weergave van onderzoek. “Volgens onderzoek van”¦” Journalsiten lezen die onderzoeken soms helemaal niet, ze zijn niet voorhanden, of half of ze begrijpen geen bal van statistiek. Als je de media wilt manipuleren, gebruik dan ‘Uit onderzoek blijkt”¦’.

Bij de start van Leugens.nl hoorde ik het meest: “Hoe ga je dat vullen? Er zijn niet dagelijks leugens.” Na bijna een jaar moet je vaststellen dat er zo veel leugens worden verspreid in en door de media dat het werk de pan uitrijst.

Volgende week bestaat Leugens.nl één jaar. Tijd voor een verrassing. We namen alvast een voorschot, om onder meer naar prachtig theater van Maria Goos cs. te kunnen gaan. Ook veul leugens in Brabantse, ofwel ‘veul leugens’.

Eerst nog even Leugens.nl verdedigen bij de Raad voor de Journalistiek. De pornoboer uit Koewacht is het niet met ons eens.

  • Reacties

  • niels | 28/09/08 om 19:48

    Hebben ze de schrijvende media al om wederhoor gevraagd?

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen