Bonus Notes voor de trukendoos 

Wijs & Oostveen

Vertrouwenwekkend: De wijzen uit het Oosten. Zou je denken.

Gelezen: NRC

Erica Verdegaal (foto) schrijft voor NRC Handelsblad en NRC en nrc.next. gisteren in NRC Handelsblad behandelde ze de hebzucht die in een deceptie eindigde voor eigenaren van waardepapieren van de failliete bank Lehman Brothers.

Duizenden Nederlanders aan wie vermogensbeheerder Wijs & Van Oostveen Lehman-notes verkocht via onder meerBonusnotes.nl, totaal voor 75 miljoen euro.

Er werden hoge winsten beloofd vanwege beleggingen in fondsen met snelle groei, zoals in China. Maar dat is schijn. Het geld in een ‘note’ gaat volgens Verdegaal “in een financií«le trukendoos. Van je 10 mille gaat bijvoorbeeld een kwart in opties op een aandelen- of grondstoffenindex. Die opties worden waardeloos als Lehman er niet meer voor betaalt. De resterende driekwart van je inleg zit in Lehman-obligaties. Dat is – pardon was – de garantie. De waarde daarvan hangt af van wat de gek er nog voor geeft, bijvoorbeeld 25 procent.

Naast notes was Lehman Brothers groot in financií«le innovaties zoals floaters en steepeners. Met een steepener speculeer je op het verschil tussen de korte en de lange rente. Met een floater probeer je extra winst uit obligatiekoersen te peuren. Alleen al in ons land heeft de wankelende Amerikaanse zakenbank, via diverse aanbieders, voor honderden miljoenen euro’s van die vermeende winstkatalysators weggezet.”

Met de fraaie afsluiting: “De desbetreffende beleggers hebben soms nog geen idee, terwijl de kredietcrisis al in hun huiskamer staat.”

 • Reacties

 • Henk Laaglander | 26/09/08 om 23:57

  Erica Verdegaal, dat is een kanjer. Een licht in de duisternis. Een Wijze uit het Westen. Iedereen die wil gaan sparen of beleggen, neme haar informatie tot zich. Haar algemene adviezen kun je blindelings vertrouwen. Lees haar artikelen, en koop haar boeken. Schaf aan en word wijs. De opstap naar vermogensopbouw, en het kan u een hoop ellende besparen. http://www.ericaverdegaal.nl/ van harte aanbevolen! (P.S. geen grap, geen familie, ofzo; gewoon een tip in de hoop dat het u helpt).

 • Geert | 28/09/08 om 22:01

  Wijs en Oostveen heeft o.a. waardeloze notes verkocht:
  Lehman Brothers is failliet dus dat geld ben je kwijt.

 • Ming | 29/10/08 om 16:06

  Is er juridisch iets te doe tegen Wijs en van oostveen?
  Of de Nederlandse bank omdat het AFM als toezichthouder te kort heeft geschoten?

 • Veenendaal | 12/11/08 om 18:11

  http://www.gedupeerdenvanwijsenvanoostveen.nl

 • Paul | 11/02/09 om 20:43

  bij het financiele letselschade bureau vermogensmonitor zijn veel klachten over Wijs&vOostveen.

 • Nic | 12/02/09 om 13:26

  Paul,
  Kun je me wat meer vertellen hierover? Ik kan het nl niet vinden. er zit geen zoekfunctie op hun pagina.

 • Paul Roethof | 19/04/09 om 07:47

  Wij zijn een buro gespecaliseerd in effecten en effecterecht die mensen helpen bij het indienen van schadeclaims tegen hun bank of commisionair, nadat ze met zeer slechte adviezen ( met steepeners, cms, perpertule obligaties) veel geld verloren hebben.
  Wij werken op een “no cure, no pay “basis, zodat u niet nog eens peperdure rekeningen krijgt van advocaten, die geen vertand van effecten hebben, en zo nog meer geld verliest.
  Voor meer info:
  p.roethof@wxs.nl

 • kees | 08/01/10 om 10:41

  De reden waarom Wijs en van Oostveen voornamelijk zaken deed met Lehman is heel simpel. Lehman was de enige bank die voor elke transactie 7% over het nominale bedrag wilde betalen als een soort kick-back. Iets wat andere Londense banken niet mochten vanwege compliance redenen. Dat moet je als belegger toch minimaal terug krijgen.

 • DeJager | 19/01/10 om 11:59

  De ombudsman heeft onlangs naar een zaka gekeken en kwam tot de conclusie dat de klachten ongegrond waren.
  De klachten waren kennelijk gericht tegen Wijs &van Oostveen. De Ombudsman lijtk het begrip garantie nog niet helemaal te kunnen plaatsen …

 • MB | 10/11/10 om 22:17

  @DeJager: Ik vind het niet zo gek dat als de instelling die de garantie geeft omvalt deze niet meer bestaat. Dit staat ook in de prospectus aangegeven (saai stuk een prospectus, maar de moeite om door te nemen).

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen