Krant danst niet naar pijpen van kabinet 

NRC verziekt RVD-poppenkast

Kinderen, daar zit Jan Peter Klaassen verstopt!

Gelezen: NRC

De Miljoenennota is gisteren onder een strikt embargo uitgedeeld aan de media die ervoor tekenen pas dinsdag na de Troonrede te publiceren. Maar niet aan NRC Handelsblad. Die tekende niet.De zwijgregels zijn niet normaal volgens de krant.

NRC kreeg de stukken via ‘vrije nieuwsgaring’, hoogstwaarschijnlijk via een lid van de Tweede Kamer. Wie is dat? Een persoon waarvoor NRC iets terug moet doen in de krant?

NRC Handelsblad publiceert de complete Miljoenennota op haar site en delen ervan in de krant. Ze doet niet aan een mal opgelegd pandoer van het kabinet en de Rijksvoorlichtingsdienst.

NRC meent: “Het Prinsjesdagembargo wijkt echter op een cruciaal punt af van de regels die de Raad voor de Journalistiek voor het embargo heeft opgesteld. Wie voor het Prinsjesdagembargo tekent, mag ook niet publiceren als de informatie uitlekt. Een gewoon embargo wordt in dat geval als vervallen beschouwd en de journalistieke vrijheid als hersteld”¦

”¦NRC Handelsblad vindt het knevelarij om op gezag van de RVD niet te mogen schrijven over voorgenomen besluiten die uitgelekt zijn. Besluiten over voorgenomen beleid, die voor de burger belangrijk zijn, horen zo snel mogelijk bekendgemaakt te worden.”

NRC is geen lid van de Vereniging Verslaggevers Koninklijk Huis van de RVD, die wordt geleid door de oranjegezinde Volkskrant.

  • Reacties

  • Peter Olsthoorn | 14/09/08 om 10:33

    http://nrc.nl/redactie/doc/mil/mil.pdf stat die Miljoenennota. M’n browser liep er prompt op vast. je kunt beter het document, bij na 19 mb groot, naar je pc halen en dan gaan lezen. Of is eigenlijk niemand geí¯nteresseerd in de inhoud, alleen in de sensatie van het verbroken embargo?

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen