Ons geloofwaardige landje 

Rechters vervangen; Staat wint

Tolk Hasan Nuhanovic moet opzouten met zijn klacht tegen Nederland vanwege de dood van zijn familie.

Vonnis in zaak Hasan Nuhanovic, Volkskrant, NRC, column Ronald Giphart in de Volkskrant.

De Nederlandse Staat is niet verantwoordelijk voor de dood van Bosnische familie van de Dutchbat-medewerkers Hasan Nuhanovic (tolk) en Rizo Mustafic (electricií«n).

Tussentijds zijn in deze zaak rechters vervangen. Reguleri, zei de minsiter van Justitie. Een leugen, vermoed Liesbeth Zegveld (foto), advocaat van de Bosnií«rs. “De rechter had in een tussenoordeel begrip getoond voor de nabestaanden, maar werd twee maanden voor het eindpleidooi vervangen. Zegveld zei niet te geloven dat de vervanging ”˜een bestuurlijk onhandigheidje’ is.

In juni antwoordde justitie dat de vervanging van de rechters-commissarissen tijdens de getuigenverhoren in 2005 regulier is. Het ging om mevr. mr. A.C.J. van
Dooijeweert en mr. B.C. Punt:

Van Dooijeweert was niet meer werkzaam in de civiele sector van de rechtbank en Punt is niet werkzaam in de afdeling van de sector civiel recht die zaken betreffende overheidsaansprakelijkheid behandelt. Punt deed mee vanwege onderbezetting van de genoemde afdeling. Punt werd 65 jaar in januari 2007.

NRC toen: “Het is in Nederland ongebruikelijk dat een goed ingevoerde rechter wordt vervangen. Volgens Philip Langbroek, specialist op het terrein van de organisatie van de rechtspleging, is het ”žonbegrijpelijk dat in zo’n belangrijke zaak de rechter wordt gewisseld.” Rechters komen, volgens de wetenschapper van de Universiteit Utrecht, tot een beter oordeel als zij een zaak van begin tot eind onder hun hoede hebben. Rechter Punt wil geen commentaar geven.

In de Tweede Kamer wordt verbaasd gereageerd. ”žZonder een oordeel uit te spreken over de zaak wil ik weten waarom de rechter is vervangen”, zegt Kamerlid Fred Teeven (VVD). Hij gaat minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) om opheldering vragen. Parlementarií«r Jan de Wit (SP) noemt de vervanging ”žheel merkwaardig”. ”žIn het verleden is wel eens vaker een rechter gewisseld. Ik heb daar toen Kamervragen over gesteld, maar je krijgt nooit precies opgehelderd wat de echte reden is.””¦

”¦Eerder werden, zo weet specialist Philip Langbroek, rechters vervangen in de rechtszaak die projectontwikkelaar Chipshol had aangespannen tegen de Luchthaven Schiphol. Kort voor de afronding van de rechtszaak, een jaar geleden bij de rechtbank Haarlem, werden de goed ingewerkte rechters vervangen. Daarna wilden de advocaten de drie rechters onder ede horen om erachter te komen wat de reden was”¦Dit verzoek, waarbij de Staat der Nederlanden de tegenpartij was, werd niet toegewezen.”

 • Reacties

 • Jacques van Bergen | 11/09/08 om 13:24

  Een analoog geval van een ingezette wisselrechter deed zich vorig jaar voor met mr. A.A. Spoel bij de overlevering naar Polen van Robert Hí¶rchner. Deze Hí¶rchner had ook een civiele procedure tegen de Staat lopen. En laat nu mr. A.A. Spoel het jaar daarvoor nog bij de Landsadvocaat gewerkt hebben…
  Je vindt die affaire beschreven in het dossier Hí¶rchner bij Katholiek Nieuwsblad (www.katholieknieuwsblad.nl)

 • Jacques van Bergen | 11/09/08 om 14:00

  Ter aanvulling: dit is de link van het relevante artikel:
  http://www.katholieknieuwsblad.nl/show.php?art=kn2436b

 • Ron | 11/09/08 om 15:14

  Nanda van der Zee schreef het boek “Om erger te voorkomen”, dat over de vlucht van Koningin Wilhelmina naar Engeland ging en het mogelijke gevolg voor de Joden. Het schrijven van dat boek werd haar niet in dank afgenomen, met name niet door de lakei Cees Fasseur, toentertijd hoogleraar geschiedenis aan de Rijks Universiteit van Leiden. Prins Minimum is bij deze Orangist afgestudeerd. Zijn scriptie is staatsgeheim. Blijkbaar is die zo belangrijk dat deze prins nu met schoon helder water mag spelen.
  Terugkomend op de Joden. Toen zij terug kwamen moesten zij hun mond houden. Er woonden al mensen in hun huis. En de spulletjes, waar waren de spulletjes ook alweer gebleven? Die arme stumpers hadden toch hun leven mochten houden?
  Nou daar gaf de Nederlandse Staat en de Nederlandse beurs een aardig staaltje van weg.
  Ze wilden, net zoals met de geheelde schilderijen van Goudstikker, het geroofde kapitaal niet teruggeven. Oorlogsbuit!
  De overgebleven Joden konden een fooi krijgen. Toen het World Jewish Congres daarachter kwam, werd de overeenkomst nietig verklaard. Dus dat werd opnieuw onderhanden, maar nu met het JWC.
  Dus wat Hasan Nuhanovic nu overkomt klinkt zo heel erg bekend in de oren.
  Nederland had die bombardementen tegengehouden niet de VN. En Pronk? Pronk wist dat er bloed aan zijn handen kleefde, vandaar die tranen op Schiphol, dat die timmerman’s zoon hem zeer kwalijk nam.

  Ik schaam me voor dit land.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen