Aandeel United Airlines in vrije val 

Oud artikel over bankroet; koers keldert

Mooie leugen van een nieuwsbriefuitgever jaagt de aandelenhandelaren op stang.

Gelezen: Financial Times

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines heeft een roerige geschiedenis achter de rug met een bankroet in 2002. Dat lijkt in de VS meer op ‘Uitstel van betaling (Chapter 11). Het bedrijf kan reorganiseren en kleiner verder gaan. Dat deed United ook. In februari 2006 kwam ze uit de ‘Chapter 11’ bescherming.

Echter, een artikel uit 2002 over het uitstel van betaling van Chicago Tribune verscheen bij zusterkrant South Florida Sun-Sentinel onder de kop ‘Popular Stories Business:Most Viewed’ met als enige datum 7 september 2008. Het werd opgepikt door Google News en kwam bij de meest gelezen artikelen.

Het rondpompen ging door. Financieel adviseur en uitgever van financií«le nieuwsbrieven Income Securities Advisors publiceerde het nieuws via Bloomberg. Dat lezen alle professionele handelaren.

Gevolg: paniek! Binnen een mum van tijd verloor het aandeel 76 procent van de koers van vrijdag van 12,30 dollar. En kwam op 3 dollar.

United reageerde met een ontkenning, maar te laat. De maatschappij heeft mede als gevolg van hoge brandstofprijzen weer een moeilijke. Dat, in combinatie met nerveuze handelaren, leidde tot de blunder. Welke slimmerds voor 3 dollar aandelen kochten is niet bekend.

De uitgever, Tribune, geeft de schuld aan Google. Die zou een artikel uit het archief hebben genomen. Google ontkent. Dus is er ruzie

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen