Paniek zaaien over renteverhogingen 

‘Misleiding Telegraaf over hypotheken’

Krant baseerde zich op een slechte bron en controleerde de feiten niet.

Gelezen: Wegwijs

Financií«le publicatie Wegwijs geeft regelmatig de pers een veeg uit de pan. Recent nog De Telegraaf over beleggingspolissen: eerst kritisch zijn en dan een poselief verhaal over één bepaalde aanbieder.

Nu moet De Telegraaf het ontgelden vanwege een artikel van 18 augustus 2008, met de NHP als bron. Misleidend verhaal, vindt Wegwijs:

“De Telegraaf meent dat eigenhuisbezitters nu bij de verlenging van hun hypotheek tweemaal zo duur uit zullen zijn, omdat de rente verdubbeld zou zijn en de goedkope hypotheken van een aantal jaren geleden nu aflopen. Deze bewering kan worden bijgeschreven onder het hoofdstuk “grote nonsens”. De hypotheekrente is sinds het diepste punt in de markt – juli 2005 – wel fors gestegen, maar zeker niet verdubbeld.

Voor de door de Telegraaf aangehaalde hypotheekvorm was de laagste rente in 2005 3,2 procent, terwijl deze op 18 augustus jl voor dezelfde hypotheek 4,8 procent bedroeg. Volgens de Telegraaf waarschuwt directeur Lijesen van NHP voor een verlenging van de eerder gesloten hypotheek tegen een percentage van 7 procent nu, hetgeen een forse verdubbeling zou betekenen. Zelfs de duurste hypotheekbank vraagt dit percentage nog niet voor een dergelijke hypotheek”¦

Voorts gaat de Telegraaf in haar artikel uit van hypotheken met een zesjarige rentevaste termijn. Dit type hypotheken zou in de periode 2004 en 2005 erg populair geweest zijn en binnenkort dus aflopen met al die trieste gevolgen van dien. De meeste hypotheekklanten kunnen echter wel uitrekenen dat zo’n hypotheek niet binnenkort, in 2008, afloopt, maar pas in 2010 of 2011.”

En richting NHP, ook een concurrent van Academica, de partij die Wegwijs ondersteunt:

“Landelijke media worden de laatste tijd fors in de maling genomen door zogenaamde prijsvergelijkers op internet, die vaak ten onrechte de status aannemen van doorgewinterde en ervaren onderzoekbureaus. In een groot aantal gevallen blijken door kranten en tv aangehaalde onderzoekers niet veel meer te zijn dan nieuwlichters die soms vanuit zolderkamertjes schokkende stelligheden over de markt uitkramen. Lastig is daarbij dat andere media deze kreten meteen napapegaaien, vooral in de zomer wanneer er komkommertijd heerst binnen de nieuwsmedia.”

Die zit”¦

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen