Oranje Journaal deel 6 

Out of Africa deel 2

Vervolg van Oranje Journaal Out of Africa deel 1

De Volkskrant bracht een bezoekje aan het schiereiland Machangulo in Mozambique waar het vakantiehuisje van Willem-Alxander en Maxima wordt gebouwd. We vullen dit aan met een reis door Google.

De website van de Zuidafrikaanse projectontwikkelaar Bluebaydevelopments biedt een blik op het Machangulo-project met tekeningen en een geschatte verkoopprijs: 50 miljoen Zuidafrikaanse rand, een kleine 5 miljoen euro. Een koopje, want je hebt dan één tot twee hectare tot je beschikking aan de warme Indische Oceaan met de hoogste begroeide duinen ter wereld. Het optrekje heeft 12 bedden, exclusief de kamers voor bedienden en bijgebouwen.

De Volkskrant onthult in haar artikel dat Machangulo eigenlijk het ‘kindje’ was van de Amerikaanse miljonair James Ulysses Blanchard III. Hij wilde er een wildpark van maken met dieren die na de burgeroorlog in Mozambique grotendeels waren uitgeroeid. Blanchard zou vanuit de Kalahari-woestijn van Zuid-Afrika en Botswana Bosjesmannen ronselen om in zijn wildparadijs te jagen. De droom ging door het vroegtijdig verscheiden van Blanchard in 1999 niet door.

Hij was wel een illustere figuur die overtuigd radicale libertarií«r (*) was, wapenverzamelaar en in de burgeroorlog in Mozambique de rechtse rebellenbeweging Remano (**) ondersteunde. Die kreeg hulp van de CIA. Ook was Blanchard een promotor van het bestrijden van stropers.

Na de dood van Blanchard kwam het Machangulo-project in handen van Maurice Strong. Deze machtige oude baas was een belangrijke raadgever en medewerker van de voormalige president van de Wereldbank, Wolfensohn. Dat bij Wolfensohn in zijn huidige investeringsmaatschappij met Oranje-telg Friso werkzaam is kan slechts toeval zijn.

Strong heeft zich als milieubeschermer altijd graag bezig gehouden met ‘water development’ (wij horen een belletje luiden…). Hij probeerde de voormalige CNN-eigenaar en grootste private landeigenaar van de Verenigde Staten Ted Turner te interesseren om in het Machangulo-project te stappen. Ook de steenrijke ketchup-famile Heinz wordt dankzij Maurice Strong genoemd als geí¯nteresseerde in het Machangulo-project.

* Volgens de Canadese econoom Michel Chossudovsky zou Mozambique vervallen tot ondermeer een ‘vrijstaat’ voor het libertarische denken;
** De Amerikaanse regering noemde destijds Remano ‘erger dan de Cambodjaanse Rode Khmer van Pol Pot’

  • Reacties

  • AIRVD | 26/08/08 om 13:26

    Interessant artikel. De rebellenbeweging heet overigens Renamo en niet Remano.

  • Ron | 26/08/08 om 15:39

    Jammer dat Nederland Nieuw-Guinea met haar peniskokers is kwijt geraakt. Ik zie trouwens dat de de speller peniskoker in het meervoud fout is. Dus een peniskoker is toegestaan, maar twee peniskokers volgens de speller niet. Om te kijken of de Marschall-hulp aan Nederland goed besteed zou worden, kwam een Amerikaan op bezoek bij Drees in Den Haag. Toen hij slechts één kaakje bij de thee kreeg, wist deze Amerikaan dat deze hulp goed besteed zou worden. Het lijkt dat dit ook het geval is met peniskokers in Nederland. Slechts één is er toegestaan.
    Wat zijn we met zijn allen zuinig. Ik houd wel van Balkenende met zijn ‘Normen & Waarden’.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen