Het deugt niet; het deugt wel 

Medicijn tegen voortijdig klaarkomen

Een goudmijn gloort voor pillendraaier Johnson & Johnson. Maar een Nederlandse deskundoloog ligt dwars.

Gelezen: NRC, Vrij Nederland

Mannen bereiken gemiddeld na 5 minuten en 24 seconden vrijen een orgasme. Direct spuiten of Ejaculatio praecox of Voortijdige zaadlozing wordt als nare afwijking beschouwd. Oefenen met ‘afknijpen’ en ‘start-stop’ vormen remedies.

Maar na het succes van Viagra tegen impotentie (1,7 miljard dollar omzet voor Pfizer) lonkt er een nieuwe markt: de Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson ontwikkelde dapoxetine om de zaadlozing uit dte stellen. Het medicijn wacht op goedkeuring.

British Journal of Urology wred er gunstig over bericht.

De Nederlandse neuropsychiater Marcel Waldinger behandelt vroegtijdige zaadlozing.
In het Haagse ziekenhuis Leyenburg. En mag zich voorzitter noemen van de Commissie voor orgasme- en ejaculatiestoornissen van de interantionale club van seksgeneeskunde.

Uiteraard vindt Waldinger dat de aandoening een neurobiologische oorzaak heeft: gebrek aan serotonine in de hersenen. Serotonine is één van de meest bijzondere stofjes in de bovenkamer. Speelt een rol bij van alles en nog wat, ook bij depressies.

Het medicijn van Johnson & Johnson biedt dus geen oplossing volgens Waldinger. Dat schreef hij in het Journal of Sexual Medicine. De fabrikant liegt over het effect, onde rmeer door te statistiek en bewijs tegen de werking te verzwijgen.

De uitgave vroeg zes deskundigen naar hun mening over het artikel van Waldinger. De helft is het met hem eens en twee weten het niet. De zesde vindt het artikel van Waldinger waardeloos.

Dat is mijnheer Wayne Hellstrom (foto), uroloog van de Tulane University in New Orleans. Maar deze snorremans wordt als adviseur betaald door Johnson & Johnson, zo weet Waldinger.

 • Reacties

 • V. Wolf | 03/09/08 om 00:15

  Lees vooral het artikel op Wikipedia en weet dat er in Nederland op recept ook de broertjes en zusjes van dit middel van Johnson & Johnson te verkrijgen zijn: citalopram, escitalopram, fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine, sertraline en venlafaxine.

  In Amerika werd het door de FDA in 2005 niet toegelaten. Nu proberen ze het in Europa.

  Overigens hebben ook de volgende middelen een vergelijkbaar effect op de serotonine spiegel in de hersenen: XTC, amfetaminen, LSD, lithium, sommige anti-migraine middelen.

 • Frank de Greef | 11/06/13 om 11:51

  Het probleem van te vroeg klaarkomen kan in verreweg de meeste gevallen prima verholpen worden zonder pillen, rare oefentechnieken of hulpmiddeltjes. Het is namelijk vooral een mentaal probleem, van mannen die niet snappen dat echt zalig, ongeremd en urenlang vrijen in feite gebaseerd is op de onmogelijke combinatie van opwinding en ontspanning. Twee dingen die niet met elkaar te rijmen lijken, maar dat wel zijn. Wanneer mannen zich realiseren dat een vrijpartij geen wedstrijdje is, dat je dus niks hoeft te presteren, dat het in de liefde niet gaat om klaarkomen maar om genieten van elkaar, zul je zien dat het er in de Nederlandse slaapkamers aanzienlijk relaxter en tegelijk stukken heter aantoe zal gaan.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen