Nog even naar de biografie van Peter Siebelt 

Wijnand Duyvendak

Noemt zijn inbraak van 1985 eerst ‘een groot succes’ en prompt daarop spreekt hij er ‘een negatief oordeel’ over uit. Hij loog er al over in 1996.

Gelezen: Verklaring GroenLinks

Leugens.nl heeft meer met parlementsleden die maatschappelijk extreem actief waren dan degenen die via het stropdassen- en rokkencircuit zich omhoog ellebogen.

Dus de onthulling dat Wijnand Duyvendak meedeed aan een inbraak in 1985 in het ministerie van Economische Zaken en plannen voor nieuwe kerncentrales buit maakte kon ons niet bekoren. De GroenLinks politicus had een verleden met Onkruit en RaRa. So what?

En dat de partijleiding van GroenLinks ervan wist. Het zal wel. Bekend was al dat hij in 1984 zes weken in de cel heeft gezeten na een inbraak in een militaire opslagplaats. Dus wijnand had een strafblad.

Maar mijnheer komt met een verklaring: “Ik beschrijf daarbij waarom ik tot het inzicht ben gekomen dat acties zich moeten richten op de parlementaire besluitvorming en binnen de grenzen van de wet moeten blijven. Daarmee neem ik afstand van de actiemiddelen van 23 jaar geleden en spreek daarover een negatief oordeel uit.”

Dat strookt niet met de trotse toon van de uitnodiging voor de boekpresentatie. Daarin noemt hij de inbraak ‘een groot succes’.

En in 1996 heeft Duyvendak tegenover Het Parool ontkend dat hij bij de inbraak in het ministerie betrokken was.

En hij liegt over zijn naam: die luidt ‘Duijvendak’ en niet Duyvendak. Ook een manier om je moeilijker grijpbaar te maken Een lezer van Leugens.nl ging daarover in de clinch met de kiesraad. Maar kreeg nul op rekest.

‘Schaduwbiografie’

Maar de ‘onthulling’ nu brengt de ‘schaduwbiografie’ over Duyvendak weer in beeld, van Peter Siebelt, een rechtse onderzoeker die links op de hielen zat met onthullingen, onder meer over de moordenaar van Fortuyn.

Zijn ‘Rara wie ben ik?’ ofwel ‘Het ware gezicht van Wijnand Duyvendak’ komt weer in beeld. Met een aanslag op de Paus waar de domineeszoon bij betrokken zou zijn geweest, doodsbedreigingen en de ontvoering en marteling van BVD-agent De Boer.

En hier: “Volslagen onzin’, noemde het Tweede Kamerlid Wijnand Duyvendak van GroenLinks zijn schaduw-biografie.”

En ook: “GroenLinks-woordvoerder Olof van der Gaag wijst de bewijzen in het boek naar het rijk der fabelen. De auteur schijnt een hoop dingen aan elkaar geplakt te hebben en het heeft volgens hem daarom ook geen zin om op deze ongeautoriseerde biografie dieper in te gaan.”

Hoe verhoudt zich dat tot de kennis bij GroenLinks over het verleden van Duyvendak?

Wat denkt u: overleeft Duyvendak dit met zijn leugenachtige spijtbetuiging?

 • Reacties

 • Dave | 07/08/08 om 12:19

  Ik denk (net als een politicus= die denken alleen en niet weten) dat net als de meeste politici tijdens hun campagne over hun prolitiekeprogramma liegen en overleven, dhr. Duyvendak ook zal overleven.

 • Ron | 09/08/08 om 09:40

  Duijvendak zal alleen overleven omdat hij gedekt wordt door een linkse kliek die wijd vertakt is in het maatschappaleijke leven. Als hij rechts was zou hij allang aan de schandpaal genageld zijn…

 • Ron(ald) van den Hout | 10/08/08 om 14:27

  Ik ben een echte Hollander. Kankeren op de maatschappij. Vroeger demonstreren voor Veronica en tegen kernbommen. Veronica is via een moeilijke weg terug. Maar waar ik op tegen ben – lees was – waren de acties van Ra-Ra en het blokkeren en je vastbinden aan poorten van Green-peace. Het woord Green-peace verdienen ze al jaren niet meer. Liggen op railsen bij kernafval vervoer over het spoor. Doorrijden, er overheen en neerschieten die hap. Bij die vreedzame demonstratie van Veronica waren er van die klerelijers die kaarten verkochten á 25 guldens. Je was dan gelijk lid. De tering voor het zooitje want ik heb nooit meer wat gehoord. Zo zie je maar weer. Er zijn altijd mongolen die weten centen uit je zak te halen.
  Ook die lijpen die nertsen uit kooien vrij laten beseffen niet dat die beesten gewend zijn eten te krijgen. En niet zelf hun eten te gaan vangen. Alle doorgeslagen acties ben ik op tegen. Demonstreren kan op de manier Maarten Luther King en Gandy deed. Vreedzaam zoals wij dat deden met de kernraketten.

 • Cor020 | 29/08/08 om 11:21

  Siebelt startte in 1976 met een eigen beveiligingsbedrijf; Siebelt Beveiliging BV. Hij adviseerde bedrijven bij bedrijfsbezettingen en dreigende stakingen. Ook bood hij risico-analyses aan met betrekking tot investeringen in omstreden landen als Israí«l en Zuid-Afrika. Hiervoor richtte hij het bedrijf Algemene Beveiligings Consultants BV (ABC) op.

  In 1994 onthulde het onderzoeksbureau Jansen & Janssen dat Siebelt informatie verzamelde door bij tientallen organisaties, waaronder Parlementarií«rs tegen Apartheid en Pax Christi, oud papier op te halen en dit vervolgens op voor hem mogelijk interessante gegevens door te spitten. Hij deed dit in opdracht van bedrijven, maar bewaarde de gegevens ook in een eigen archief. Na de onthulling kon Siebelt deze werkwijze niet meer voortzetten. In zijn latere boeken baseert Siebelt zich vaak op de gegevens die hij op deze wijze verzamelde.

  In 2003 werd Siebelts boek Eco Nostra, het netwerk achter Volkert van der Graaf uitgegeven. In dit boek beschrijft de auteur hoe een groot aantal milieu-actiegroepen nauwe banden met enerzijds universiteiten (vooral de Landbouwuniversiteit Wageningen) en anderzijds de hoogste regionen van de politiek zouden hebben. Hierbij poogt hij aan te tonen dat deze actiegroepen links georií«nteerd zijn en duidelijke relaties met linkse politieke partijen als GroenLinks, de SP en de PvdA onderhouden. Ook in daarna volgende boeken tracht Siebelt uit de doeken te doen hoe er dwarsverbanden tussen het radicale actiewezen en de gerespecteerde maatschappelijke bovenlaag lopen. Niet alleen linkse politici maar ook prinses Mabel en de Rotterdamse dominee Hans Visser zijn onderwerp van zijn onderzoek. Siebelt ziet het door hem onderzochte netwerk als een ‘spekkoek’, waar een ‘linkse’ moordenaar als Volkert van der Graaf via via gelinkt wordt aan organisaties als de Postcodeloterij en NOVIB, en uiteindelijk aan politici als Ruud Lubbers en Kofi Annan.

  In een interview in het Katholiek Nieuwsblad in januari 2003 zegt Siebelt dat hij bang was dat Pim Fortuyn nog voor 6 mei 2002 (de dag van de aanslag op Fortuyn) zou worden vermoord.[1] “GroenLinks en de Socialistische Partij, twee parlementaire vertegenwoordigers van de actiegroepen, hebben banden met allerlei buitenlandse terreurbewegingen. Dat bleek laatst nog toen de SP-Utrecht een ETA-lid uitnodigde voor een lezing.[2] Ik vreesde dat een terrorist tegen Pim zou worden ingeschakeld.”

  In november 2006 werd Siebelt in De Telegraaf aangehaald als getuige-deskundige met betrekking op het onderzoek naar de moord op Louis Séví¨ke. Volgens Siebelt moet de dader achter de moord worden gezocht in politiekringen. Als één van de personen achter het boek De tragiek van de geheime dienst (1990), waarin persoonlijke gegevens van de Nederlandse veiligheidsdienst werden gepubliceerd, zou Séví¨ke een aantal mensen van de AIVD en de politie hebben geruí¯neerd. Familie en vrienden van Séví¨ke noemden dit pure speculatie.[3] Van de in 2007 als verdachte van de moord opgepakte Marcel T. zijn geen banden met politie of veiligheidsdiensten bekend.[4] T. was een bekende van Séví¨ke uit het krakersmilieu.

  [bewerk] Het werk van Siebelt
  Het werk van Siebelt is omstreden en wordt niet door iedereen even serieus genomen, al diende zijn werk in het verleden als bron voor artikelen in De Telegraaf, HP/De Tijd, het Reformatorisch Dagblad en andere media. Ook zijn er nooit vervolgstappen gezet door justitie, de politiek of andere onafhankelijke organisaties tegen de in zijn boeken aangevallen personen. Conclusies uit het werk van Siebelt zijn nooit door ander onderzoek gereproduceerd of bevestigd. Ook zouden beweringen van Siebelt niet altijd even nauwkeurig zijn. Zo schrijft Siebelt in het boek Mabel, koninklijk Bal Masque dat prins Claus “zichtbaar in zijn nopjes” was toen prins Johan Friso en Mabel Wisse Smit in juni 2003 meedeelden te zijn verloofd. Prins Claus was toen echter al bijna 9 maanden dood.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen