Ex-liefje van Mabel Wisse Smit blaast in de bus 

‘Srebrenica en Karadzic verhandeld’

VS en Nato maakten niet alleen een deal met de leider van de Bosnische Serven, maar verpatsten ook Srebrenica. Zegt althans een Bosnií«r die gepakt is voor oplichting. In een interview in Iran.

Gelezen: Press TV

Leugens of niet, de beweringen van Mohammed Sacirbey, voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Bosnií«. Maar de moeite van het vernemen waard.

Niet alleen omdat we Sacirbey (BBC-profiel) goed kennen in Nederland sinds alle heisa rond de het huwelijk van prins Friso en Mabel Wisse Smit. In 2003 werd hij wegens verduistering gearresteerd en zetten politici zich voor zijn vrijlating, onder wie Ed van Thijn (PvdA).

Maar Sacirbey, die tussen 1996 en 2000 ambassadeur van Bosnié bij de VN was, zegt in het interview twee dingen:

Radovan Karadzic kreeg wel degelijk in 1996 van de Amerikaanse ambassadeur richard Holbrooke een vrijgeleide op voorwaarde dat hij zich voorgoed zou terugtrekken. Dat sluit aan bij een serie eerdere geruchten. Sacirbey noemt als bron Robert Frowick, voor de VS toen chef van de OVSE (OSCE) missie in Bosnií«.

Richard Holbrooke heeft met de toenmalige onderhandelaar namens de EU, Carl Bildt, de Franse generaal van de troepen destijds Bernard Jean Vieh en VN-bobo Yasushi Akashi aan Milosevic, Mladic en Karadzic het groene licht gegeven om Srebrenica in te nemen, en ook direct Zepa en Gorazda.

Sacirbey vermoedt dat de deal met Karadzic voortvloeit uit de handel over drie genoemde gebieden. De VS wilden geen problemen. Hoe dat dan zit met Mladic en de wel opgepakte Milosevic wordt niet duidelijk.

En Nederland? Sacirbey is mild: die werden buiten het hele verhaal gehouden en mochten de ellende opvangen. Dat dit het kabinet hier uiteindelijk de kop kostte was minder erg.

De avond voor de verovering van Srebrenica had Sacirbey naar eigen zeggen nog contact met minister van Defensie Joris Voorhoeve. Die voelde de bui al hangen en ging de Nato om steun vragen. De rest is geschiedenis”¦

 • Reacties

 • Effeniet | 06/08/08 om 16:56

  Ik heb het altijd al gedacht. De NAVO-bommenwerpers kregen bevel om terug te keren toen ze al in de lucht waren. Nederland is genaaid. Srebrenica en zijn moslimbevolking zijn geofferd.

  Wat niemand weet is dit. Ten tijde van de belegering van Srebrenica kreeg een van de Nederlandse mariniersbataljons de opdracht om op 24-uurs basis paraat te staan.
  Missie: het ontzetten van Dutchbat als het mis zou gaan bij de strijd tegen de Serviers.

  Dat is uiteindelijk niet nodig geweest, maar het opperbevel heeft dus deze order gegeven omdat ze met de mogelijkheid rekening hielden dat het Dutchbat afgeslacht zou kunnen worden.

  En waarom hielden ze daarmee rekening als in Italie 100 km verderop een aantal NATO-squadrons paraat stonden die volgens afspraak zouden ingrijjpen? Juist, omdat ze de NATO niet vertrouwden.

  Stel het je overigens eens voor. Een NL mariniersbataljon dat Dutchbat zou moeten ontzetten in 1995. In die tijd hadden ze daarvoor nog niet eens de helikopters. En toch is die order gegeven.

 • Ron | 06/08/08 om 17:09

  Zijn die bombardementen dan toch door de Nederlandse overheid tegengehouden? Waarom waren die bommenwerpers de lucht ingestuurd? Om te laten lijken dat Kok en consorten tegen die bommen waren of niet? Was Pronk daarvan op de hoogte en stond hij toen hij terugkwam van Srebrenica met tranen in zijn ogen omdat men niet erop had gerekend dat ze zouden gaan moorden en hij ook van die veronderstelling uitging? Pronk is de enige die nog niet in het nieuws is geweest. Waarom niet?
  Alom verraad. De Moslims betalen de grootste rekening.

 • Max | 14/07/11 om 13:39

  Het was de Bosnische regering die bewust de bewoners van Srebrenica opofferde om de internationale gemeenschap te dwingen in te grijpen.22 juni 1998: Interview met Hakija Meholjic (moslim en hoofd van de politie in Srebrenica) in het Bosnische weekblad Dani: “Izetbegovic had gezegd: Weet je, mij was aangeboden door Clinton in april 1993 dat de Serviërs krachten invoeren Srebrenica, het uitvoeren van een slachting van 5000 moslims en dan zal er een militaire interventie komen.” Meholjic:”Onze delegatie bestond uit NEGEN mensen!Izetbegovic quoted Bill ClintonVolgens (Bosnische moslim) Nesib Buric, een voormalig lid van de 28e Divisie verdediging van Srebrenica, werden ze overgelaten om te worden afgeslacht: U kunt schrijven dat ik de verklaring van Hakija Meholjic dat we verraden zijn absoluut steun, zegt Nesib Buric.http://sz2604-max.blogspot.com/2011/06/srebrenica-mythe.html

 • Max | 14/07/11 om 13:49

  Sarajevo en Washington bewust die massamoord in Srebrenica planden. http://www.youtube.com/watch?v=i1a-_LzxDyE&feature=player_embedded

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen