Prof weerlegt de gangbare opvatting 

Half uurtje beweging volstaat niet

Nee, niet genoeg voor permanent gewichtsverlies. Leef als Dikke Deur, blijf maar lekker taart eten.

Gelezen: Time over een studie naar sport en gewichtsverlies.

Je kijkt uit het raam om vrij vliegende vogels te zien, maar krijgt hijgende hollende joggers in beeld; de moderne wereld. Er zijn er die dat voor de lol, ze lachen, kijken om zich heen, zien de vrij vliegende vogels.

Maar de meeste gaat het om gewichtsverlies. Ze peigeren zich af met een frons in het voorhoofd, voorover gebogen en de blik vooral naar de par vierkante meter om zich heen gericht. Wat heb ik als hardlooptrainer moeten uitleggen dat het plezier telt. En mensen naar huis moeten sturen: geen plezier erin? Stoppen!

Maar het is niet nodig. Of beter: het helpt niet. Tenminste, de gangbare opvatting dat een ‘half uur flinke lichaamsbeweging’ per dag volstaat.

Dat moet blijken uit onderzoek onder leiding van John Jakicic van het instituut met de vreselijke naam ‘Physical Activity and Weight Management Research Center’ van de University of Pittsburgh.

Hij heeft twee jaar lang 200 jonge dikke dames tussen de 21 en 45 jaar aan trainingsprogramma’s onderworpen. Ze gekregen, helemaal gratis, een lopende band om thuis te hollen. Het ergste dat er is in sport, maar goed. Of dat nog niet erg genoeg was mochten ze ook maar 1.200 of hooguit 1.500 calorií«n per dag nuttigen. En ze moesten 1.000 tot 2.000 calorií«n verbranden.

Er waren vrouwen die 10 procent van hun lichaamsgewicht (gemiddeld 193 lbs, ofwel bijna 88 kilo) verloren, dus een kleine 9 kilo. En dat met ruim één uur per dag sporten, vijf dagen per week. Dat is de norm, vinden de onderzoekers.

Het ging overigens eerst helemaal fout met het onderzoek: deelnemers volgden een eigen patroon en niet wat was opgelegd. Boven kwam het gewicht er weer snel aan nadat ze stopten. Volgens Jakicic heeft het alleen zin als je doorgaat met dií«ten en hollen nadat het gewicht weg is.

Dit draagt bij aan steeds meer sceptische opvattingen dat met dieet en sport het lichaamsgewicht nauwelijks te beí¯nvloeden is. Dat is biologisch bepaald (foto), zeggen deze lieden. Je kan hooguit 10 procent varií«ren.

Dat loont de moeite wel, zeggen ze erbij. Anders kunnen ze hun instituut wel sluiten.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen