Rechtszaak na jaren verloren 

Geen 43 miljoen voor Nina Brink

Oprichter World Online sprak nu eens de waarheid. Maar haar claim is niet toegewezen omdat ze feiten eerder moest verzwijgen.

Gelezen: Vonnis rechtbank Rotterdam, FD

heeft een eigen website voor positieve publiciteit. Daar staat onderstaand geval dus niet op:

Ze was de oprichter en bazin van World Online. dit bedrijf ging in maart 200 voor een waarde van 12,2 miljard euro naar de beurs. Maar Brink had haar aandelen toen al verkocht. Voor maar 6 dollar per stuk. Ze verkocht aan medeaandeelhouders Reggeborgh van Dik Wessels en de Zwitserse familie Sandoz, en aan het Amerikaanse fonds Baystar.

In het prospectus van de beursgang was weggelaten dat Brink zou meedelen in de later koerswinst van de verkochte aandelen aan Reggeborgh en Sandoz Foundation. Dat verzwijgen was fout. Brink moest toen kiezen: of de beursgang afblazen of afstand doen van de afspraak met Reggeborgh en Sandoz.

Ze koos voor het laatste. Maar die afspraak bestond wel. En Nina Brink wiulde geld zien. Dus begonnen haar beleggingsbedrijven op Curacao, Kalexer en Brains International, een rechtszaak tegen Reggeborgh om alsnog het geld te innen: exclusief rente ruim 43 miljoen euro.

De rechtbank zegt dat de afspraak voor een 50-50 winstdeling er inderdaad was. Maar die is ongedaan gemaakt. Kalexer liet Brink vlak vóór de beursgang liquideren. De rechten gingen over naar Brains. Brink meent:

Kalexer heeft haar recht op de vergoeding op 12 januari 2000 overgedragen aan Brains. Kalexer kan dus nooit later afstand hebben gedaan en de overeenkomst van 7 maart 2000 daarover is niet van toepassing. Reggeborgh moet dus alsnog de winstdeling betalen aan Brink.

En verder hebben Reggeborgh en Wessels volgens Nina Brink gewoon ‘misbruik van de omstandigheden’ gemaakt. De recher concludeert echter dat het niet delen van de winst door Reggeborgh ‘naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid’ aanvaardbaar is.

Knullig detail, een fout in de overeenkomst: dat de winstdeling zou gelden “in excess of US $ 1,5 billion, provided this amount to be or exceed US $ 2 billion”. Hier werd bedoeld 15 en 20 miljoen dollar. Hoe verblind waren de betrokkenen door geld? Dit detail had overigens Reggeborgh kunnen uitbuiten.

Advocaten in deze zaak waren Walter Hendriksen van VanDoorne in Amsterdam en Reinout Prakke van De Metz in Amsterdam.

  • Reacties

  • Wijze van Zion | 25/07/08 om 11:48

    Brink, ons dorp……

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen