Het fabeltje van vrouwen die hun baan opgeven 

‘Stoppen met werken voor het gezin’

Zelfs New York Times is er nu achter: vrouwelijke werknemers zijn onderworpen aan de economische krachten.

Gelezen: New York Times, Slate

De Economische Commissie van de Senaat en het Congres in Washington weten het nu ook zeker: het is een leugen er sinds begin deze eeuw minder vrouwen een baan hebben in de Vs omdat ze kiezen voor het gezinsleven.

Zie onder de grafiek van de New York Times aan de hand van cijfers van het Bureau of Labor Statistics in Washington:


In 1953 was er de piek van het percentage mannen tussen 25 en 54 jaar met een baan: 96 procent. Vrouwen bereikten het hoogtepunt van ‘arbeidsparticipatie in april 2000: nagenoeg 75 procent van de vrouwen tussen 25 en 54 jaar had een betaalde baan.

Daarop begon het percentage vrouwen met werk voor het eerst af te nemen. De opvatting: ze kiezen ervoor om uit het betaalde werk te stappen. New York Times publiceerde het artikel The Opt-Out Revolution over het ‘vrijwillig’vertrek.

Daartegen kwam al verzet van onderzoeker E.J. Graff (foto) met The Opt-Out Myth. Ze noemde dit soort opvattingen ‘misleidend’ en ook ‘schadelijk’ omdat beleid erop gebaseerd wordt: dat vrouwen wellicht liever thuis werken dan een betaalde baan hebben. Volgens Graff hebben deze en andere kranten al decennialang de leugens verkondigd van vrouwen die liever thuis zijn voor het gezin dan een betaalde baan te nemen.

Nu zeggen de economen het in een studie voor het Amerikaanse parlement ook: vrouwen staan ook in de concurrentiestrijd op de arbeidsmarkt nu op gelijke voet met mannen: de grillen van de arbeidsmarkt vormen de belangrijkste reden dat ze ‘werkloos’ worden.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen