Bevestiging komt bijna 50 jaar te laat 

Foekje is een dode vrouw

Met een DNA-test na haar dood moest de grootste leugen in de Nederlandse sportgeschiedenis worden rechtgezet.

Gezien/Gelezen: Zembla, Parool

Foekje Dillema werd in 1950 door de athletiekbond KNAU voor het leven geschorst na een seksetest. Ze is een man, luidde de conclusie. Dat werd de grootste leugen ooit uit de Nederlandse sportgeschiedenis.

Dillema werd er waarschijnlijk bij gelapt door Jan Blankers, gewezen atleet, chef-sport van De Telegraaf en bovenal de echtgenoot en trainer van de legendarische Fanny Blankers-Koen, beste atlete ooit in Nederland. Die bleef ditdankzij de uitsluiting van Dillema.

De KNAU herstelde de eer van Foekje Dillema reeds in 2007. Toen was ze al dood. Nu moest een postume DNA-test, gedaan in het tv-programma Zembla, uitwijzen dat ze inderdaad een vrouw is. Ze had wel een uitzonderlijke combinatie van x- en y chromosomen: 46XX en 46XY. Deze variant is uiterst zeldzaam, er zijn slechts ongeveer 300 gevallen beschreven in de medische literatuur; 7 procent van deze groep heeft het uiterlijk van een man.

Zembla kreeg bonje over de test met Max Dohle, die drie jaar werkte aan een boek over Foekje. Dat wordt in augustus 2008 gepubliceerd. Onkies, vindt Dohle de test.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen