Propaganda staat voorop 

Onderzoek naar straling: wiens brood men eet

Uitkomsten van gsm-stralingsonderzoek gefinancierd door de marktpartijen verschillen aanzienlijk van resultaten van ander onderzoek.

Gelezen: Powerwatch

Of straling van draadloze telecomnetten al dan niet gevaarlijk is voor de gezondheid lopen de meningen zeer uiteen. Dat is vooral het gevolg van heel verschillende onderzoeksuitkomsten, vaak misbruikt voor propaganda vóór of tegen mobiele telefonie.

Genoemde bron toont aan, op een fraaie grafische manier, hoe de uitkomsten verschillen voor drie soorten kanker in de hersenen waarop gsm-straling van invloed zou kunnen zijn. Gekeken is naar gevonden effecten voor:
Voor kanker aan de steuncellen (glioomtumor)

Voor hersenvlieskanker (meningioomkanker)

Voor kanker aan de gehoorzenuw (neuroomkanker)

Voor hersenvlieskanker valt de voorspelbaarheid van uitkomsten mee, maar voor kanker aan de gehoorzenuw en de steuncellen zijn de verschillen des te meer. Volgens Powerwatch zijn studies naar straling betaald door de industrie onbetrouwbaar. Ze krijgen vaak ook veel meer aandacht dan studies die kritisch zijn over straling.

Nu wil de FNV in Nederland een keurmerk voor straling. En baseert zich op slechte bronnen volgens het Platform Elektromagnetische Velden en Gezondheid.

Dit orgaan zou ‘objectief’ zijn volgens de Volkskrant. Maar het is opgericht op initiatief van Economische Zaken om zorgen over straling in de samenleving te dimmen. Dat is ook de toon die je terugvindt in de beoordelingen van onderzoek die dit platform publiceert.

Want de zorgen zaten de verbreiding van de nieuwe technologie umts, bedoeld voor draadloos breedband internet, in de weg. Terwijl de overheid voor ruim 2,5 miljard euro aan licenties had verkocht. Propaganda van Stop UMTS leidde tot felle protesten tegen plaatsing van umts-antennes in de buurt van woningen en openbare gebouwen zoals scholen. De regering zegt dat er geen stralingsgevaar is en rechters nemen dat over. De antennes zijn niet tegen te houden.

Er is te veel verwarring daar onderzoeksuitkomsten verre van uniform zijn en vaak gebruikt worden voor propaganda aan de ene of de andere kant. Overigens is ook de organisatie Powerwatch niet ‘objectief te noemen. Die zit aan de kant van het noemen van ‘gevaren’ van straling.

 • Reacties

 • Ron | 20/07/08 om 10:03

  Een dergelijke lobbyclub is bijvoorbeeld ook Platform Nederlandse Luchtvaart (PNL), waarvan de groot-communicator Baksteen de voorzitter is, zie http://www.pnl.nl/
  Zij gaat een onderzoek met hersenscans financieren en daarmee aantonen dat de overlast van vliegtuiggeluid tussen de oren zich individueel manifesteert en dat dit wellicht te wijten is aan persoonlijkheidsstoornissen.
  Dit onderzoek zal worden uitgevoerd door de bijzonder hoogleraar in de psychologie, prof. dr. Stallen. Zijn leerstoel wordt betaald wederom door PNL. Nou dat is pas een onafhankelijk onderzoek, maar niet heus.
  Deze moderne Wouter Buikhuisen van deze eeuw, ook weer een bijzonder hoogleraar aan de RUL, zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Wouter_Buikhuisen
  is een column van Piet Grijs waardig.

 • Arjen Witzel | 01/12/09 om 21:30

  En wat dachten jullie van het rekeningrijden wat er aan zit te komen ?
  Deze maakt gebruik van de GSM/UMTS palen om langs te melden waar je rijd.
  Voor mensen die inmiddels weten dat GSM gebruik lichamelijke gevolgen bij zichzelf veroorzaken is het dadelijk een hel om in een auto/bus/vrachtwagen/taxi te stappen.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen