Het is erger dan uit de cijfers blijkt 

Ernst economische neergang verhuld

Als gevolg van inflatie gaat het veel slechter dan statistieken over bijvoorbeeld de beursindex aangeven. En het inflatiecijfer is een leugen, en in werkelijkheid hoger.

Gelezen: Huffington Post

De belangrijkste indicator voor de (Amerikaanse) economie is de Dow Jones Industrial Average. In het jaar 2000 stond deze op de top van 11.700. Nu is die gezakt tot ruim 11.000 punten na een nieuw hoogtepunt van 14.000 punten. Maar de werkelijke neergang is veel groter, gezien een inflatie in de periode van 25 procent. Dat maakt nog eens 3.000 punten uit, zegt commentator Kevin Phillips.

Want neem de vorige langdurige periode van neergang: van de piek van de Dow Jones van duizend punten in 1966 tot de dip van 780 punten in 1982 lijkt een neergang van 22 procent. Maar rekening houdend met inflatie was die 70 procent.

Daarmee gerekend maken de VS nu de ergste financií«le crisis ooit door, in elk geval van na de oorlog en wellicht ook sinds 1929 en de jaren erna.

Misschien is het nog erger want toen stegen de voedsel en- energieprijzen niet zo erg. De ellende wordt goeddeels veroorzaakt door de hoge bestedingen aan oorlog door de Amerikaanse regering. Dit leidt tot hoge belastingen en leningen.

En meer en meer wordt duidelijk dat de inflatie of index van consumentenprijzen door Washington veel te laag wordt geschat. Ook de voormalige chef van de Federal Reserve, de ‘Fed’ of nationale bank in de VS, denkt dat de inflatie aanzienlijk hoger is dan de officií«le CPI (consumentenprijsindex) aangeeft.

De inhoud van de CPI is ondertussen flink veranderd. Als je die van 1980 zou nemen, dan zou er vandaag de dag zo’n 12 procent inflatie zijn.

Kevin Phillips noemt deze leugens een ‘schandaal van de hoogste orde’.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen