Volgende hoofdstuk van het Legermuseum 

Museum voor seks en wapenhandel

Ex-directeur van Legermuseum declareerde ’seksvergaderingen’. Een waardige bijdrage aan de roemruchte geschiedenis van het museum.

Gelezen: De Telegraaf

Het Legermuseum in Delft, leuk voor kinderen. En voor andere onvolwassenen. In de geest van het tentoongestelde materiaal wil het er maar nooit stil worden.

Nu weer de voormalige directeur. Dat is Gert G. volgens De Telegraaf. Maar wij zeggen Gert Groenendijk want Gert’s escapades staan al met naam en toenaam vermeld in BN/De Stem, want Gert is in Breda bestuurslid van het CDA, hij was tot 1999 ook directeur van het partijbureau van het CDA.

We vinden Gert op het web ook terug met foto en al als hij trots een nagemaakt kinderharnas van Prins Maurits (die kennen we van de Tachtigjarige Oorlog) in ontvangst neemt. In opdracht van het Legermuseum had de harnasmaker 1.200 uur arbeid in het uniform van de kindsoldaat gestoken.

Gert was ook de drijvende kracht achter de tentoonstelling ‘Maurits en het Oranjegeheim’. Konden kinderen en volwassenen van Nederland leren wat we aan de Oranjes te danken hadden gedurende de Tachtigjarige Oorlog. Zei Defensie althans, die het museum op de been houdt.

Gert hield de werkbesprekingen met zijn secretaresse in een hotel. En declareerde die voor ongeveer 1.000 euro per keer. Zijn secretaresse kreeg opvallende loonsverhogingen. Betaald met belastinggeld. Dat kwam naar voren in onderzoek van bureau Oxford naar malversaties.

Werknemers van het Legermuseum die het daar moeilijk mee hadden kregen ruim twee ton aan afkoopsommen mee als zwijggeld. De raad van toezicht werd door Gert Groenendijk niet ingelicht. Daarmee eindigt het Telegraaf-artikel zo’n beetje.

Maar Leugens gaat verder: op 28 augustus 1984 overleed Kurt Gí¶rlitz. Tot aan zijn pensionering in 1977 conservator van het Legermuseum. Op 29 augustus arriveren bij zijn woning in de Haagse De Gasseltestraat de explosievenopruimingsdienst, politie en reinigingswagens. Acht uur lang veegt men de woning van Gí¶rlitz schoon. Resultaat: een stapel documenten en een arsenaal wapens: 91 pistolen en revolvers, 35 geweren, 123 incomplete geweren, 100 granaten van verschillend kaliber, 200.000 scherpe patronen, 65.000 hulzen, 25 kilo kruit en 13 schietballpoints.

Dat is de officií«le opgave van de politie. Het communistische dagblad De Waarheid (hoezo leugens?) citeerde ooggetuigen die een kist met gasmaskers en een aantal Uzi-pistoolmitrailleurs de woning zagen verlaten. De politie liet, beweerde de krant, nooit het achterste van haar tong zien over wat ze vond in de woning van Gí¶rlitz.

De krant speurt verder. En haalt boven tafel dat de marechaussee Gí¶rlitz eerder bezocht. Had de man zo’n vijftig wapens uitgeleend aan bekenden. Namen werden niet bekend. Gí¶rlitz was er door zijn vroegere directeur van het Legermuseum bij gelapt. De Waarheid ontdekte ook dat uit het museum al in de jaren zeventig veel wapens verdwenen.

Kleintje Muurkrant groef dieper, onder de titel Het prinselijk schaduwcommando. Kurt Gí¶rlitz werkte voor inlichtingendiensten. Hij wordt ook in verband gebracht met het geheime stay behind-netwerk Gladio, officieel bekend als O&I (Operaties en Inlichtingen).

Gladio had geheime wapenopslagplaatsen, ook ontdekt door de criminelen Spic&Span, beter bekend nu als Mieremet en Klepper, beiden nu dood. Gí¶rlitz had volgens Kleintje Muurkrant ook contacten met ‘Karate Bob’, de voormalige Joegoslavische geheim agent en meervoudig moordenaar Slobodan Mitric.

Gí¶rlitz zou tot aan zijn pensioen bij het Legermuseum een vrijbrief hebben gehad om op Schiphol de douane te passeren met tassen vol wapens. Of dat waarheid is, aan u de vraag.

En ik zou m’n naam geen eer aan doen door niet Prins Bernhard erbij te slepen. Moeilijk is dat niet. Hij was beschermheer van het Legermuseum. En stond aan de wieg van de Nederlandse Gladio-organisatie

 • Reacties

 • johanna | 13/05/10 om 00:41

  hij was een potentaat. die zijn secretaresse lieflijk naderhand een mede mt -lid js onderhield. hij was een man van zaai onrust en heers. en jack de vries is zijn vriend in het nu 2010

 • erik | 18/05/10 om 17:38

  Hey heer Biesemaat, en het bijna uitsterven van de witte haai en de komodovaraan is ook de schuld van Prins Bernhard, hij was het tenslotte die aan het hoofd van het Wereld Natuur Fonds stond. Zo is het, wat een onzin. Is dit nieuws, zijn dit leugens? Maar er zou een nieuw boek in kunnen zitten….€€€ $$$

 • Tio student | 19/11/10 om 11:36

  En dit is dan mí­jn leraar !!!

 • Ikkeik | 03/12/11 om 05:34

  Goed bezig jongen jammer dat je gepak bent!!!!!!!!!,!

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen