Komt een vrouw bij de dokter en verneemt: 

‘Seks is de beste therapie’

Dat weten we toch allemaal? Waarom verliest psychotherapeut Rien Schoonhoven, bekend van de Evengelische Omroep (EO) dan levenslang zijn bevoegdheid?

Gelezen: Telegraaf

Rien Schoonhoven uit Veenendaal was een bekende psychotherapeut. Hij was op tv bij de Evengelische Omroep en gaf zich uit als dominee en zwengelde discussie aan zoals bij Andries Knevel van de EO.

Rien Schoonhoven schreef diverse boeken waaronder Helen door te delen, een aanzet tot ‘psycho-pastorale hulpverlening’. Schoonhoven was oprichter van de stichting Psycho Pastorale Hulpverlening, nu Stichting PPT. “De Stichting PPT wil Psycho Pastorale Begeleiders (PPB’ers) toerusten om aan emotioneel beschadigde mensen hulp te kunnen verlenen, zodat deze opnieuw zelfstandig kunnen functioneren op hun plaats binnen kerk en samenleving.”

Schoonhoven werd er in mei 2007 al ontslagen, met de volgende woorden: “De cursus die hij, met enkele anderen, ontwikkeld heeft, is velen tot zegen geweest. Daar zijn we dankbaar voor. We bidden voor alle betrokkenen in deze zaak dat God, troost en inzicht wil geven.”

De laatste jaren vaste klant op Misbruikdoorhulpverleners.nl/. De man dichtte zich Jezus-achtige kwaliteiten toe, maar had vooral zin in seks. En paste dat toe in therapie met patií«nten. Hij werd gearresteerd.

“”¦De psychiater erkende dat hij haar vergaand had betast aan vagina en borsten, maar zei ,,in overleg” te hebben gehandeld en haar nooit te hebben gedwongen. Volgens hem waren de aanrakingen onderdeel van de behandeling en ging het om ‘tactiele bevestiging’, aanrakingen bedoeld om patií«nten een gevoel van veiligheid te geven.”

Nadat eerder het Regionaal Tuchtcollege in Amsterdam Schoonhoven uit het ambt zette, krijgt dit nu pas een definitieve basis met de uitspraak van het pharmacy websites target=_blank”>Centraal Tuchtcollege in Den Haag. Schoonhoven wordt zijn medische erkenning ontnomen door hem te schrappen uit het BIG-register. Zojuist stond hij daar nog in onder nummer 09023776216 als psychotherapeut.

Volgens Reinboud Schoemaker, de advocaat van een van de slachtoffers, had Schoonhoven een rijke fantasie om zijn naí¯eve patiénten te hulp te komen: “Komt u maar om elf uur vanavond. Dan krijgt u een behandeling tot drie uur vannacht en bent u weer helemaal beter.”

En zo geschiedde, aan de lopende band, vaak met meer vrouwen tegelijk. Met het libido van onze Rien was niks mis. Hij loog over ziektebeelden en wist een patií«nte vijftien jaar lang voor zich te winnen door haar te vertellen dat ze ritueel misbruikt was.

Schoonhoven heeft ook zes kinderen en was in Nigeria actief. Misschien kan hij terug naar Afrika, want daar is geen Medisch Tuchtcollege dat niets van je ‘goddelijke gaven’ van de ‘tactiele bevestiging’ begrijpt.

 • Reacties

 • Jeannette | 02/07/08 om 22:40

  Prima verwoord. Klopt helemaal. Een mooi stuk werk! Dank!

  M.vr.groet, Jeannette
  Red. MdH

 • E.Tina J. | 18/07/08 om 12:33

  Tsja, dit past inderdaad perfect onder ‘leugen’ . Vanaf gisteren mag hij geen enkele vorm van hulpverlening meer uitoefenen….in Nederland

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen