Aardige prikkeling van de fantasie: 

‘Onontdekte indianenstam Amazone’

Dat niet precies, het was een groep zonder contacten met de home health pharmacy buitenwereld.

Survival International in Londen, een club die stammen in de wildernis wil beschermen bracht eind mei 2008 foto’s van wat spoedig een een onontdekte stam in het Amazone-gebied bij de grens van Brazilií« en Peru ging heten. Foto’s van Indianen die op het overvliegende vliegtuig pijlen schoten gingen de hele wereld over en sierden ook vóórpagina’s van Nederlandse kranten.

Volgens The Observer van 22 juni 2008 was het verhaal gelogen. De stam is al geregistreerd in Brazilií« vanaf 1910. Dat zei de fotograaf van de beelden, José Carlos Meirelles (61).

Hij zocht de stam immers bewust in opdracht van de Brazilian Indian Protection Agency. Die voert een aanhoudende campagne tegen exploitatie van gebieden en kosten van dit soort stammen.

Meirelles kreeg een toestel voor drie dagen en kende de gps-coí¶rdinaten waarmee gebieden van dit soort stammen normaliter worden afgepaald. Ook had een kennis via Google Earth een opvallende kale plek in het woud ter plekke gelocaliseerd.

Gelogen? Nee, zegt Survival Internationa. Het was de pers die op de foto’s van de stam de sticker plakte van ‘onontdekt’. Bekend was dat ze al zeker twee decennia werden geobserveerd. De club zelf had gesproken van uncontacted tribes.

Erger nog, de fotograaf kwam juist heel dicht bij en maakte min of meer contact. Hij vindt dat niet erg. Want de foto’s en de publiciteit dwongen de regering van Peru om het bedstaan van dergelijke stammen te erkennen. Dat is wellicht van invloed op het ontginnen van de bossen.

En daar ging het om”¦

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen