Roemeense wet voor goed nieuws: 

‘Meer goed nieuws helpt de volksgezondheid’

health center pharmacy />Net zo veel negatief als positief nieuws op de Roemeense radio en tv. En in Nederland wordt (Nieuwe) Revu een ‘feel good’ tijdschrift.

Gelezen: AFP, ANP

Roemenií« is bekend van Nicolae Ceausescu (foto), dictator van 1965 tot 1989. Ik kwam er veel en zal er nog eens over vertellen, onder meer over zijn val waar ik bij was. Direct werd duidelijk: ook zijn opvolgers hanteerden manipulatie en leugens. De Securitate was niet dood.

Achttien jaar later zijn de nationalistische Nationale Vrijheidspartij (NLP) en de extreem-rechtse Groot Roemenií« Partij (PRM) samen machtig terwijl Roemenií« inmiddels EU-lidstaat is.

Die macht gebruiken ze nu om een aanvullende mediawet in te voeren: de journaals op televisie en radio moeten voortaan evenveel ‘positieve’ als ‘negatieve’ berichten bevatten.

Zij willen het ‘algemene klimaat verbeteren’ en het publiek de kans geven om ‘afgewogen perceptie te krijgen van het dagelijks leven, zowel mentaal als emotioneel’. Teveel negatief nieuws heeft een ‘niet goed te maken effect’ slop leven en gezondheid van de Roemenen.

De partijen menen dus dat het journaal van invloed is op de geestelijke volksgezondheid. En dat er een selectie mogelijk is naar goed en slechts nieuws.

Hoe handhaaf je zoiets? Dat moet de Roemeense omroepwaakhond CNA doen. Maar de chef, Rasvan Popescu, vindt dat een onmogelijke opgave. “Nieuws is nieuws.”

De hang naar positivisme is in Nederland niet wettelijk voorgeschreven. Maar er zijn wel inhoudelijke doelen die selectie bepalen, zeker bij de vele tijdschriften. De missie van Dagblad de Pers luidt bijvoorbeeld:

“De Pers wordt een dagblad waar de lezers van zullen houden. De Pers moet een optimistische krant worden. De beperkte omvang vraagt daarbij om een scherpe selectie. We kiezen onderwerpen die bij ons optimisme aansluiten en/of in de toekomst relevant zijn. Daarnaast zullen we aandacht besteden aan het afwijkende, het rare.”

(aangevuld met humor: “De redactie van de krant is totaal onafhankelijk; journalisten voor wie dit onvoldoende is, hoeven niet bij ons te komen werken; als er in de dierentuin van Boekhoorn een leeuwtje wordt geboren, maken we daar een mooi verhaal van.” – Boekhoorn is de eigenaar, red.)

Vandaag werd bekend dat ook het blad Nieuwe Revu zich van een zonniger kant wil laten zien, als een ‘feelgood-magazine’.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen