Afkomst voer voor geruchten 

Sarkozy’s Israí«lische avonturen

Schot bij bezoek met herinneringen aan een beschuldiging van Mossad-verbanden.


Gelezen:The Times, Volkskrant

De Franse president Nicolas Sarkozy beleefde gisteren spannende avonturen op het Israí«lische vliegveld Ben Goerion. Terwijl hij tijdens een staatsbezoek afscheid nam van de Israí«lische premier Ehud Olmert klonk er een schot. Volgens de media pleegde een lid van de Israí«lische grenspolitie zelfmoord met zijn wapen. De man viel van een hoog uitzichtspunt op nog geen 100 meter afstand van het vliegtuig van Sarkozy naar beneden. Twee Israí«lische vrouwelijke militairen vielen door het incident flauw.

In de consternatie vluchtte Sarkozy met zijn glamourvrouw Carla Bruni het presidentií«le vliegtuig in terwijl de Israí«lische hoogwaardigheidsbekleders in gepantserde auto’s in veiligheid werden gebracht.

Dat een lijfwacht, soldaat of agent zelfmoord pleegt tijdens de uitoefening van zijn beschermende taak horen we niet vaak. Meestal is het andersom en plegen lijfwachten of soldaten een aanslag op hun politieke leider. Beroemd zijn de voorbeelden van de moord op Indira Gandhi door Sikh-lijfwachten of de moord op president Sadat van massachusetts college of pharmacy and health science Egypte tijdens een militaire parade.

Er zit een aardig staartje aan dit verhaal. Tijdens de Franse presidentsverkiezingen in 2007 werd er een e-mail verstuurd naar een groet groep Franse veiligheidsfunctionarissen. De e-mail was verstuurd uit een internetcafé waar men zich niet hoefde te identificeren. Ook was er geen videobewaking. In de e-mail werd Sarkozy gedetailleerd beschuldigd sinds de vroege jaren tachtig te hebben gewerkt voor de Israí«lische inlichtingendienst Mossad.

Zijn taak zou het geweest zijn te infiltreren in de Gaullistische partij UMP. De bedoeling was dan volgens het bericht om die partij pro-Israí«lischer te maken. De e-mail werd verzonden met een logo van de Franse buitenlandse geheime dienst DGSE. (bron: Le Figaro, vertaling hier)

Dat laatste aspect en de openheid wat in tegenstelling staat met de natuurlijke geheimzinnigheid van geheime diensten maakte de e-mail er niet betrouwbaarder op. Dat was ook destijds de mening van staatsveiligheidsexperts.
Daarmee lijkt de affaire een beetje op een Nederlandse affaire. Geert Wilders die door de AIVD werd geschaduwd omdat hij regelmatig de Israí«lische ambassade bezocht. Zo zou Wilders volgens dit Novum-bericht informatie van de Mossad hebben ontvangen over terroristen in de Benelux met chemische wapens.

Dat Sarkozy of Wilders daadwerkelijk voor de Israí«li’s werkten is nooit bewezen en valt dus binnen de grenzen van het schimmige rijk van de leugen en halve waarheid. Mogelijk was de e-mail een actie om Sarkozy te beschadigen omdat hij een Joodse moeder heeft en dus volgens de Joodse traditie daarmee Joods is.

In het Figaro-artikel wordt dan ook gesuggereerd dat de e-mail een leugen is uit het extreemrechtse kamp. De opsteller is nooit gevonden. Dat de Israí«lische geheime diensten zoals ook geheime diensten van andere landen invloed proberen uit te oefenen op politieke personen en organisaties is weer geen leugen. Dat heet ook wel ‘Realpolitik’.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen