Al 400 personen aangeklaagd 

Liegende bankiers

Onze fondsen omvallen? Onze bank naar de kelder? Dat kan toch niet, mijnheertje!


Gelezen: FBI-bericht, Financial Times, AP-video:

In 2007 kon de Amerikaanse bank Bear Stearns louter nog gered worden met een overname door concurrent JP Morgan.

Bankbestuurders van Bear Stearns bleven beweren dat ze geveld zijn door de paniek, veel meer dan door een werkelijk probleem van niet meer te vorderen schulden die ze hadden uitstaan.

Maar het ging al veel eerder slecht, zo blijkt nu. En daarover is gelogen, zegt de FBI. Die heeft dus twee chefs van Bear Stearns gearresteerd en aangeklaagd in New York, te weten Matthew Tannin (foto) en Ralph Cioffi.

Er is e-mail waaruit blijkt dat al in maart 2007 jaar Tannin en Cioffi hebben geweten dat hun fondsen die in risicovolle hypotheken belegden het niet zouden redden.

Cioffi heeft op tijd 2 miljoen dollar zijn eigen geld van één van die fondsen overgebracht naar een ander fonds. Hij noemde bovendien bij investeerders veel hogere eigen bedragen die hij in de risicofondsen zou hebben gestopt dan werkelijk het geval was.

Maar de heren bleven intern en bij klanten bezweren dat het zo’n vaart niet zou lopen. In juni vielen de fondsen om waarbij beleggers 1,4 miljard dollar verloren. Het was de inleiding tot de ondergang van Bear Stearns. De FBI-chef in New Yorks: “Dit gaat over opzettelijk liegen tegen investeerders en geldschieters.”

De FBI meldt dat de afgelopen vier maanden in de operatie ‘Malicious Mortgage’ al ruim vierhonderd mensen in staat van verdenking zijn gesteld in verband met vormen van fraude met hypotheken.

  • Reacties

  • Frits | 21/06/08 om 09:45

    Dan het Nederlandse rechtssysteem :”Ze zijn door de publieke opinie al voldoende gestraft”.
    Met winstverdriedubbelaars, waar vele mensen ingestonken zijn, bedoelden ze natuurlijk hun eigen geld en gebruikten het publiek als hun melkkoetjes.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen