Gevangenisje opblazen, nou en? 

Talibaantje

De scherpe observaties van generaal Harm de Jonge

Gelezen: NRC, HP/De Tijd

“We moeten plaatselijke Talibaan-succesjes niet opblazen”. Dat is de kop van dit NRC-artikel. Aan het woord is de Nederlandse generaal Harm de Jonge, plaatsvervangend commandant van het NAVO-commando in Zuid-Afghanistan.

De bevrijding van honderden Taliban-strijders uit de gevangenis in Kandahar: slechts een plof voor de generaal, in die bewoordingen gesteld wordt zo’n spectaculaire commandoactie van de Taliban eventjes geneutraliseerd.

Voor het gemak vergeet de generaal maar even een nog opzienbarender actie van de Taliban. Dat was de bijna gelukte aanslag op president Karzai. Vond plaats op 27 april in Kabul toen Karzai een militaire parade afnam op de Afghaanse nationale feestdag. Ook bijna slachtoffer werden de Amerikaanse ambassadeur Wood en zijn Britse collega Sherard Cowper-Coles.

Door de aanslag van drie Taliban-strijders worden Afghaanse parlementsleden geraakt. De Amerikaanse ambassadeur liegt dat de aanslag in anderhalve minuut voorbij was. Afghaanse bronnen weten beter. Er werd een half uur lang geschoten in het Afghaanse centrum van de macht.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen