Hoorzitting in Washington: 

Martelchef met geheugenverlies

William Haynes weet niet meer met wie hij over welke martelmethoden heeft gesproken. En gaat nu oliemaatschappij Chevron een handje helpen.

Gelezen: Washington Times, Washington Post, Slate, Guardian

In 2002 keurde president George Bush in een memo het martelen van gevangenen in Guantanamo en gevangenissen in Irak goed. Het waren immers geen krijgsgevangenen. Details van wat mocht waren niet bekend. Deze week vinden hoorzittingen plaats voor het Amerikaanse parlement over de martelingen.

Op de lijst stonden: naakt opstellen; beledigen, vernederen, blinddoeken voor lange tijd, aan langdurige herrie blootstellen, bedreiging met honden, van slaap onthouden en langdurig staan. Drie technieken die verder gingen, zoals het drenken, kregen geen expliciete afkeuring maar werden betiteld als mogelijkheden voor toekomstige inzet.

Een voormalige chef onder minister van buitenlandse Zaken Colin Powell zei dat waarschijnlijk tot op het hoogste niveau, at wil zeggen bij vice-president Dick Cheney, de martelmethoden bekend waren. Altijd is ontkend dat de politieke top er in details van wist.

Belangrijkste getuige was de chefjurist van het Pentagon William of Jim Haynes. De bdlangrijkste vragen gingen over de communicatie en de informatiestroom rond het martelmemo. Maar Haynes was niet thuis op een groot aantal vragen:

  • “My memory is not perfect.”
  • “I don’t specifically remember when I saw this.”
  • “I don’t remember doing something with this information.”
  • “I don’t know precisely when, and I cannot discuss it further without getting into classified information.”

Haynes trad enkele maanden geleden in dienst van Chevron als chefjurist, maar dat werd enige tijd stilgehouden. Chevron staat mogelijk voor een miljardenclaim in Equador vanwege vervuiling met dochter Texaco. En kan een harde jurist met politieke banden goed gebruiken.

Uit de verhoren in de Senaat – zonder marteling – treedt vooral naar voren dat het martelen niets zinnigs heeft opgeleverd aan bruikbare bekentenissen of informatie over boeven elders. Martelen helpt niet. In tegenstelling tot wat onder meer Hayens en toenmalige minsiter van Defensie Donald Rumsfeld beweerden

De VS hebben er alleen hun imago mee geschaad, zich zwakker gemaakt in internationaal overleg en soldaten blootgesteld aan gedrag waar ze zich verre van zouden moeten houden.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen