Twee clubs, één gedachte… 

De meeuw van de PVV en van de NSB

We hebben daar helemaal niets mee te maken, vindt Geert Wilders.

De Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders heeft een meeuw als logo. Het ‘Historisch Nieuwsblad’ citeert op haar website historicus Gjalt Zondergeld die de vergelijking trekt met de meeuw als symbool voor de NSB en haar jeugdbeweging.

“De meeuw kent een traditie als vrijheidssymbool, zoals de duif een symbool is van vrede. Daarnaast roept de meeuw nationale gevoelens op, omdat hij in dit land aan zee veel voorkomt. Dat zie je bij de NSB, maar ook bij de PVV, waar de meeuw zelfs een rood-wit-blauwe verendek heeft gekregen.

Voor een partij die vrijheid en nationalisme hoog in het vaandel heeft, is de meeuw een logisch gekozen symbool. Maar wel één, die door de geschiedenis besmet is. Tenzij de PVV graag wil lijken op de NSB, vind ik het heel dom om voor de meeuw als logo te kiezen.”

In het AD en de Volkskrant uit Geert Wilders zijn woede over de vergelijking. Hij noemt die het ‘werk van een zieke geest’.

Het logo van de Partij voor de Vrijheid is volgens Wilders twee jaar geleden ontworpen door een vormgever: “We wilden een positief beeldmerk en hij kwam met een vogel.”

Op het web zijn veel voorbeelden te vinden van logo’s die opeens gekoppeld worden aan het nationaal-socialisme. De Britse bank Barclays dumpte haar adelaarslogo omdat het bij een fusie met ABN/Amro teveel op een Duitse adelaar zou lijken.

Een logo nazi-verdacht maken lijkt een beproefde tactiek te zijn. Zo vinden we een campagne terug van Greenpeace Frankrijk gericht tegen oliemaatschappij ExxonMobil. Het merk Esso werd door Greenpeace afgebeeld als E$$o. Volgens ExxonMobil leek het teveel op het SS-symbool van de Nazi’s. Zou het?

 • Reacties

 • Wietze | 15/09/10 om 23:15

  Die witte baan in het midden leent zich daar prima voor.
  Maar voor sarcasme is het nu al te laat denk ik .
  Bij de grensovergang bij Nieuweschans staat WELKOM IN NEDERLAND.

  Ik hoop dat ik nog meemaak dat dit ook echt zo is.

 • Gert | 16/11/10 om 22:14

  Ach jullie moeten niet zo zeuren, en wilders ook niet. De buitenlanders mogen blij zijn dan alles hier is zoals het is, want het is nog 1000 keer beter dan in hun vaderland (of veel/de meeste andere landen, en wilders moet zich niet zo aanstellen als hij een beetje commentaar over zich heen krijgt. Naar mijn mening gewoon een onhandige keuze, en zeker geen \”bewijs\”. Dan zul je toch echt een videoband moeten hebben waarop wilders vertelt over zijn tijd bij de NSB, maar sinds deze niet in zijn levensjaren heeft bestaan is dat een gesloten zaak.

 • Luitzen de Graaf | 18/11/10 om 21:59

  Een vogel kan voor vrijheid staan en dan voor een ieder. Een vogel kan vliegen waar die wil zonder dat hij tegen wordt gehouden door grenzen van cultuur. In die zin denk ik dan ook dat de vogel misplaatst is bij het gebruik van dergelijke partijen. Daarin tegen zorgen zij wel voor een andere visie en verandering wat opzich positief kan zijn en verbetering brengt.

 • UWV | 28/11/10 om 18:28

  @WCT “DE corrupte deel” ??
  Ik ben gestopt te lezen na de zoveelste taalfout. Leer je ABC, WCT.

  Voordat je een post plaatst, gebruik de correctie in Word effe.
  Want denk eraan; wie geen goed Nederlands spreekt moet weg toch?
  Ik zeg altijd: ‘Nederland is vol, maar een minder vol Nederland begint bij jezelf..’
  Leer spellen of ga weg ABC-WCT. Adios!

 • Henk und Ingrid hakkenbahr!!! stampff.. | 26/01/11 om 16:44

  Ach het viel toch wel mee met de NSB, net zoals het met de PVV wel mee valt. Ik kan me goed voorstellen dat Wilders zich heeft laten inspireren door het oude logo van zijn voorgangerpartij, volkomen terecht.
  De NSB kwam vroeger toch ook op voor Henk en ingrid. Nu heeft de pvv deze mooie taak overgenomen.
  Hulde voor zowel de NSB als de PVV!
  Geert je bent mijn grote blonde lijder hoor. Laat je maar niet aantrekken van die links mensen met hun subsidiehbiies en maar vriendelijk en tolerant blijven terwijl de hardwerkende nederlander en telegraaflezer hun kosten betaal1!!!!

 • Jan | 07/05/11 om 03:31

  De strategie van Wilders is succesvol PUUR doordat hij het Nazisme weet af te wenden door juist de Islam fascistisch te noemen. Onder het mom van dit argument blijkt hij in staat strafeloos nazistische propaganda-technieken te implementeren.

  Vergelijk eens die Fitna met Der Ewige Jude van de SS!!!
  Nu weer de meeuw. En dan nu nog zijdelings meeregeren ook. Ik ben bang voor dit soort mensen.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen