De legbatterijeieren moeten ook verkocht 

‘Dit zijn eieren van kippen die ’s middags buiten lopen’

Leugens om bestwil van de marktkooplui. Ze sussen het huichelende geweten. “Scharreleieren, mevrouwtje”¦”

Gelezen: Bericht Wakker Dier

‘Undercover’ onderzoek ,met video:

Wakker Dier onderzocht de eierverkoop op dagmarkten in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Amersfoort, Zwolle, Utrecht, Eindhoven, Tilburg en Den Bosch.

 • Bij 36 van de 53 onderzochte kramen werden nog legbatterijeieren verkocht. Daarover werd op 23 van deze kramen (64 procent) gelogen.
 • Bij 22 van de 53 marktkramen werden wel scharreleieren verkocht. Op 10 van deze 22 marktkramen (45 procent) werd gesuggereerd dat scharrelkippen buiten lopen.

Scharrelkippen komen echter nooit buiten. Ze lopen los in een schuur. Vrije-uitloopeieren, graseieren en biologische eieren komen van kippen die naar buiten mogen.

 • Reacties

 • hemelsblauw | 05/06/08 om 09:47

  Waarmee Wakker Dier z’n bestaansrecht maar weer eens flink heeft bewezen.
  .
  Ik ben niet verbaasd. Ik wist het al jaren. Je kunt het vrij gemakkelijk zien aan de eieren namelijk, aan de buitenkant al. D.w.z. als je een beetje verstand hebt van pluimvee en eieren, maar net als iedere oplichter gokt een deel van de sector er op dat je dat niet hebt.
  .
  Veel boeren en handelaren in de agrarische sector zijn leep, dat zit in hun genen. Dus breek al die (toren)flats maar af, ga wat inbrei-bouwen in Aerdenhout, Bloemendaal en Blaricum en maak voor iedereen een huis met een tuin bereikbaar, en met een kippenren en een moestuin. Want dan leert de sector die geintjes uiteindelijk wel af. Een normaal mens leert op school, en door ervaring. Veel boeren en agrarische handelaren leren alleen door hun portemonnee. Heel curieus inderdaad; ik weet niet of daar al eens een wetenschappelijk antropologisch onderzoek naar is gedaan, maar het zou zo’n studie waard zijn.
  .
  EN SCHAF EINDELIJK DAT MISLEIDENDE WOORD “SCHARRELEIEREN” EENS AF!

 • Peter Olsthoorn | 05/06/08 om 10:40

  Wat een generalistisch oordeel.
  Ik herinner me genoeg boeren die fatosoenlijk met hun beesten omgingen. zoals m’n oom waar ik 40 jaar geleden vaak logeerde. Hij wist niet beter dan dat zijn kippen vrij rondliepen en genoot met de koeien als die in het voorjaar het land weer in mochten.
  De industrialisatie van de agrarische sector heeft hij gelukkig niet meer hoeven meemaken. Maar consumenten willen ook vooral meer en goedkoper. Dat drijft de economie en dus ook agrarií«rs.

 • hemelsblauw | 05/06/08 om 13:12

  Klopt (generalistisch oordeel). Heb er geen moeite mee mezelf “op te offeren” zodat Leugens.nl zich aan z’n doelstellingen kan houden, door te ontmaskeren :-))
  .
  Maar wat je hier beweert, dat is een zgn. drogreden (over generaliseren gesproken): “Maar consumenten willen ook vooral meer en goedkoper.” En het is HET argument waarmee de boeren en de sector met name de bio-industrie al vele jaren blijven verdedigen!
  .
  Keer het eens om: wat is het alternatief dat de consument wordt aangeboden?
  Daar zijn in de eerste plaats dan de biologisch geteelde producten (landbouw en veeteelt, hoewel de in de sector en politiek gangbare omschrijving “product” op een dier natuurlijk niet van toepassing zou mogen zijn). Biologische veeteelt houdt veel meer rekening met de aard en behoeften van het dier. Maar heb je ooit het prijskaartje bekeken dat eraan hangt, o.m. omdat de subsidieregelingen geen gelijke tred houden?
  Vervolgens de vegetarische vleesvervangers, want het is noodzakelijk om vooral je vitamine-B inname goed in de gaten te houden. Consumentenprijzen? Hou toch op…
  .
  Met de stelling dat consumenten meer willen en goedkoper willen, kun je alle kanten op behalve de goeie. Ik laat me liever inspireren door het feit dat de vleesconsumptie in Nederland – ook van die zgn. kiloknallers die jij hier bedoelt – een welbewuste teruggang laat zien, al jaren. Het is ook schandelijk om gezinnen en individuen met een kleine portemonnee te corrumperen en te veroordelen tot het consumeren van beestachtig “geproduceerd” dierenvlees.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen