Lokale politiek aan de kust: 

Burgemeester Harry Groen van Noordwijk

Raadslid ChristenUnie houdt het voor gezien, murw van de leugens.

Harry Groen heeft een verleden als vaardig en niet zelden succesvol bestuurder, die het echter met de regels niet zo nauw neemt. Vooral niet met de declaratieregels.

Dat gedrag kostte hem, na een glanzende carrière, zijn baan bij kredietverzekeraar NCM. Maar ook zijn wethouderschap in Amsterdam, zijn bestuursfunctie bij de Atletiekbond (KNAU) en de positie van president-commissaris bij Omniworld.

Dus is Harry Groen een hoofpersoon in het boek ‘Kreukbaar Nederland’ van NRC-journalisten Joep Dohmen en Jos Verlaan, met als ondertitel ‘van bouwput tot beerput’. De aantijgingen: ‘zelfverrijking’ en ‘bewuste belangenverstrengeling’.

Oud-VVD Amsterdam voorzitter Edward Asscher in een brief aan Groen: “Toen stelde je definitief je eigenbelang boven het partijbelang en het is sindsdien nooit anders geweest.”

De voorzitter van de Amsterdamse afdeling van de VVD, Ed Sinke – overigens tot voor kort steunpilaar van Rita Verdonk, sprak destijds over Groen: “Iemand die regels ombuigt naar zijn eigen waarheid maak je geen burgemeester.”

Groen wordt toch kandidaat voor het burgemeesterschap in Leiden. Maar zijn verleden leidt tot verzet. Zo niet in het belendende Noordwijk. Deze gemeente, met een meer dan gemiddelde invloed van vastgoedjongens en projectontwikkelaars, haalt uitgerekend Harry Groen in huis als burgmeester.

De rode draad loopt hier door: deze maand treedt in Noordwijk het enige raadslid van de Christenunie af wegens hele en halve onwaarheden van het bestuur van zijn woonplaats. Bert Houwaart (63), ex-accountant, hield de politiek graag zuiver. Maar staat alleen, in een kleine gemeente waarin veel zaken zich onttrekken aan het oog van de democratie.

Dus te vergeefse moeite, in Noordwijk. Houwaart ontmoette leugen en bedrog in kwesties om grondaankoop en malversaties, de invloed van projectontwikkelaars in een gemeentelijke commissie, subsidiëring, kustversterking en een beoogde sneltramlijn.

Houwaart in een lokale krant: “Het is duidelijk een patroon geworden. Er zijn de laatste jaren teveel halve waarheden verteld.”

  • Reacties

  • D Ligtvoet | 13/02/11 om 17:00

    Het blijft jammer dat goede eerlijke raadsleden het veld moeten ruimen omdat andere raadsleden de waarheid niet willen horen en zich liever laten misleiden en paaien.

    Burgemeester Harry Groen is geen Burgemeester maar een misdadiger die haat zaait, zijn macht misbruikt, heult met criminele project ontwikkelaars en grote hotel bezitters als de Noorlanders van Huis Ter duin.

    De meeste raadsleden weten niet eens wat een corrupte boeven bende het is in de gemeente Noordwijk, ambtenaren die liegen, bedriegen en valsheid in geschrifte plegen achter de raadsleden om door stukken te verdoezelen en op eigen houtje te handelen.

    Ik weet dit uit persoonlijke ervaring en weet de waarheid

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen