Proces tegen Hasan en Saban B. om vrouwenhandel: 

‘De vrouwen houden van mij’

Turks smoezenboek versus ‘50.000 verklaringen, telefoontaps en observaties’.

Gelezen: Trouw, Volkskrant

De ‘zaak Sneep’: mensenhandel ten behoeve van prostitutie, uitbuiting, zware mishandeling, verkrachting, drugshandel en het leiden van een criminele organisatie. Dat wordt de broers Hasan (43, ‘het brein’), bijgestaan door advocaat Theo Hiddema en Saban (37, ‘brute kracht’), verdedigd door Gerard Spong (foto), ten laste gelegd in een gisteren begonnen proces in Almelo.

Het openbaar ministerie heeft van de 120 verhandelde vrouwen de 33 ‘sterkste zaken’ aanhangig gemaakt. Voor 17 ervan zijn behalve ”˜belastende’ verklaringen ook ondersteuning door waarnemingen afgeluisterde gesprekken.

Aanklacht: het duo sloeg de vrouwen in elkaar. “Saban B., eist dat ze iedere dag duizend euro verdient en alles afpakt. Ze werkt 12 uur per dag en wordt geslagen als ze te weinig klanten afwerkt. Haar paspoort wordt in beslag genomen. Saban verkracht haar en hij mishandelt Roksana met een honkbalknuppel. Ook slaat hij een deur meerdere keren achter elkaar dicht met haar hoofd ertussen, waardoor haar neus breekt.”

Het duo: we hielpen de prostituees juist. Ze stonden vrijwillig geld af. We boden bescherming geboden tegen andere pooiers. Roksana heeft nooit voor ons gewerkt. Ze ging vreemd en moest terug naar Polen.

Aanklacht: gedwongen abortussen en dreiging om ongeboren kinden ”˜eruit te trappen’

Het duo: niets van waar

Aanklacht: gedwongen borstvergrotingen en initialen van de mannen op het lijf getatoeí«erd.

Het duo: deden de vrouwen uit vrije wil.

Aanklacht: talloze afgeluisterde telefoongesprekken tonen de criminaliteit.

Het duo: het zijn misverstanden en taalproblemen met het Turks, Duits en Nederlands door elkaar. We kunnen ons niet zo goed uitdrukken.

 • Reacties

 • hemelsblauw | 31/05/08 om 07:24

  Tuig, die 2 advocaten. Regelrecht tuig.

 • hemelsblauw | 31/05/08 om 07:26

  re. hemelsblauw | 31/05/08 om 07:24
  Mijns inziens.

 • brc | 31/05/08 om 15:21

  Je maakt de vergissing om er al direct van uit te gaan dat de aantijgingen jegens de twee heren ook correct zijn. Volgens jouw redenering zou elke advocaat die een verdachte bijstaat bij voorbaat dus al ‘tuig’ zijn.
  Zelfs als de beschuldigingen een kern van waarheid bevatten, dan nog hebben de verdachten recht op een advocaat. Zonder die advocaat zou namelijk iemand zich in veel gevallen nooit op een ‘eerlijke’ manier kunnen verdedigen tegen de aantijgingen van de Staat. Je kan dan nooit met een redelijke mate van zekerheid zeggen dat iets klopt of niet. Als we de laatste tijd iets hebben gezien, dan is het wel dat er aan die kant grote fouten worden gemaakt en de aantijgingen dus niet altijd kloppen..

 • hemelsblauw | 31/05/08 om 21:42

  I stand corrected. Maar mag ik m’n mening handhaven mocht blijken dat de aanklachten wel juist zijn, en bovenstaande smoezen ingefluisterd door de beide Meesters in de Rechten?
  Op de website van Maurice de Hond werd een paar dagen geleden een interessant voorstel gedaan om de rechtspraak en de advocatuur te transformeren. O.a. door de betrokkenen (aanklager en verdediger) in een soort rouleerschema te laten fungeren, opdat rechtspraak véél meer zal gaan over waarheidsvinding.

 • hemelsblauw | 31/05/08 om 21:50

  re. vorige reactie
  Ik bedoelde de discussiebijdrage van 24-05 om 02:04 uur, in deze link.

 • hemelsblauw | 02/06/08 om 21:20

  Quote = brc “Je maakt de vergissing om er al direct van uit te gaan dat de aantijgingen jegens de twee heren ook correct zijn.
  .
  De vrouw die als getuige wordt omschreven in dit nieuwe Volkskrant artikel over werken op de Wallen, die vrouw hield duidelijk niet zo van die Turkse meneer.
  Citaat: “Saban en zijn advocaten Gerard Spong en Jan-Hein van Dijk twijfelen sterk aan de verklaringen van de vrouw, die aan de psychische stoornis borderline zou lijden. Daarom willen ze hoogleraar forensische psychologie Ruud Bullens haar verklaringen laten beoordelen.”
  .
  Merkwaardig. Borderline kan iemands perceptie van diens werkelijkheid en verleden negatief beí¯nvloeden. En hoe willen Spong en de zijnen een hoogleraar in vredesnaam het realiteitsgehalte van de beweringen van deze ene vrouw integer laten beoordelen? Bouwen ze een paar nieuwe Wallen voor Bullens, om de situatie nog eens na te kunnen laten spelen door alle betrokkenen en met deze vrouw in de hoofdrol? Zijn de verklaringen (getuigenissen) van al die andere vrouwen opeens niets meer waard voor de verdediging?
  Immers, de krant spreekt nadrukkelijk over vrouwen (meervoud) en over “net als andere vrouwen die een verklaring aflegden”. Intussen hebben de advocaten ook gejongd: het zijn er nu volgens de Volkskrant drie. En als die gemakshalve hun dossiers dus niet zouden lezen, blijft ook bij nader inzien de vraag toch knellen: tuig of niet?

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen