Gelijkenis met zaken van dominees en incest 

Imam Bahaeddin Budak en verkrachting

Een antwoord van de imam op een vraag van een ’17-jarige’over verkrachting ‘door een neef’ is weg van internet. Verzwijgen en miskennen gaan we tegen.

Gelezen: ANP, verklaring NIO, Google archief

GeenStijl publiceerde het antwoord van imam Bahauddin Budak op de site van de Nederlandse Islamitische Omroep (NIO). Hogeschool InHolland wil de imam ontslaan.

De imam is al weg bij de NIO. Die verwijderde al zijn bijdragen, inclusief de gewraakte bijdrage, war de imam achter blijft staan. Die staat hieronder, met vet gedrukt de bekritiseerde passage:

“Ik ben een Turks meisje van 17 jaar. Ik heb een groot probleem en weet niet wat ik ermee aan moet. Ik ben onlangs verkracht door mijn neef. Ik kan hier met niemand over praten en al helemaal niet met mijn familie. Zij zullen mij verstoten. Wat is het islamitische oordeel hierover?

Beste zuster,

Dat wat je is overkomen is een zeer treurige zaak. Ik begrijp dat je dit probleem niet zo maar aan je familie kunt vertellen. Ik weet niet wat jouw relatie is met je neef en hoe het zo ver is gekomen dat hij het lef heeft gekregen om je te verkrachten. Ik zal proberen je vraag vanuit verschillende invalshoeken te beantwoorden.

Allah swt zegt in de Qur’an: “en benadert ontucht niet. Dit is iets gruwelijks en een slechte manier van doen.” Surat al-isra 32.

De profeet Muhammed (vrede zij met hem) zegt: iedereen die in Allah en de laatste dag gelooft mag niet alleen met een vrouw zijn zonder mahram, want anders zal de Satan de derde persoon zijn.”

Uit de bovenstaande citaten wil ik zeggen dat we als mens worden gevraagd om ons zelf te beschermen tegen seksueel misbruik, verkrachting en ontucht. Voorzichtigheid geldt niet alleen tegen onbekenden maar ook tegen bekenden, want de mens of hij nou een bekende of geen bekende is heeft zijn slechte en goede eigenschappen. Als de slechte eigenschappen van een persoon veel sterker zijn ontwikkeld dan maakt het niet uit wie hij of zij tegenover zich heeft. Je doet je zelf goed om niet in een gesloten ruimte te verblijven met een man waar een derde niet makkelijk binnen kan komen.

In de islam is het duidelijk dat seks voor de nikah niet is toegestaan. Dit is een grote zonde. Als de persoon dit ook nog in de vorm van verkrachting begaat is het bij Allah swt alleen maar een grotere zonde. Zolang jij hem niet vergeeft zal Allah swt hem in het hiernamaals hiervoor straffen.

Je kunt het volgende doen;

a) Gezien we in een land leven dat verkrachting strafbaar stelt kun je naar de rechter gaan en hem aanklagen.

b) Als je bang bent dat jouw familie je gaat verstoten voor iets waaraan jij geen schuld hebt is het wellicht beter om dit niet aan je familie te vertellen. Wel moet je opletten dat je neef hiervan verder geen misbruik maakt. Op het moment dat hij dit wel wil doen raad ik je toch aan om je probleem aan iemand te vertellen zodat je neef hiervoor vreest. Laat je zeker niet misbruiken en wees niet bang om dit probleem toch met iemand te bespreken die je vertrouwt.

c) Je kunt hem vergeven en afspreken dat dit nooit meer gebeurt. Dit is natuurlijk het moeilijkste wat je kunt doen.

Moge Allah swt je sterkte en wijsheid geven.”

Dergelijke opvattingen zijn overigens ook in de Nederlandse cultuur niet vreemd. Ze zijn eerder gehuldigd met bijvoorbeeld dominees die zich verloren in zedendelicten. Het doen van aangifte en vervolging zijn daarmee niet zelden voorkomen.

 • Reacties

 • Derya | 14/05/09 om 15:18

  Een beter advies kan niet.

 • vanhetgoor | 03/03/10 om 14:09

  Het is een treurige situatie, verkracht worden door een neef en daarna doet een geestelijk raadsman het zelfde nog eens dunnetjes over! Net alsof de eerste keer verkracht worden niet voldoende is! Ook is het advies van die waarheid-verkrachtende imam bedenkelijk, en totaal onzinnig. Hij stelt dat Allah SWT de neef niet kan vergeven tenzij dat 17 jarige meisje haar verkrachter (neef) vergeeft. Ten eerste moet ik zeggen dat die imam dus kennelijk de koran niet kent. Het is kolder. Omdat Allah SWT vergeeft wie hij wil, zonder aanzien des persoons en zonder rekenschap af te hoeven leggen. Ten tweede is het rotzooi omdat de vergiffenis van het slachtoffer de daad niet ongedaan maakt, en dat ook niet in verband staat met het feit of Allah vergeeft of niet.
  Allah heeft namelijk alle gebeurtenissen al bedacht, er gebeurt niets buiten de wil van Allah. Omdat het meisje in verkracht is dit de wil van Allah geweest. Ja, werkelijk Allah is barmhartig en vol erbarmen.

 • Semralina | 20/10/10 om 12:58

  prachtig advies van meneer Budak. @vanhetgoor, ten eerste moet ik zeggen dat je wel enige kennis hebt, maar niet de juiste kennis. Ja het klopt dat Allah SWT vergeeft wie hij wil, maar in de Islam is er ook iets als het recht schenden van je medemens. Als jou recht wordt geschonden, dan hoef jij degene die dit heeft gedaan in het hiernamaals, niet te vergeven. Dan zal hij en moet hij, hiervoor boeten. Dit is het woord van Allah en wat Allah zegt zal zo gaan.. Ten tweede als je het hebt over de barmhartigheid van Allah dan moet je egt veel dieper denken dan alleen al het slechte aan Allah toe te schrijven. Voor de slechte daden van een mens, zoals drank, drugs, prostitutie en in sommige gevallen verkrachting ook, hier is Allah niet verantwoordelijk voor, hier is de mens zelf verantwoordelijk voor. als je binnen de grenzen leeft van wat Allah SWT jou aangeeft (Qor’aan&Soenna), zal er in de meeste gevallen jou niks overkomen. Als je toch wat overkomt ookal leef je volgens de Qor’aan, dan is dit voor jou een soort test, om jou band met Allah SWT nog vaster te maken.

 • vanhetgoor | 26/10/10 om 14:23

  @Semralina

  lees nog eens na wat jij geschreven hebt, je stelt dat Allah niet aansprakelijk is voor de slechte daden van de mens, zoals drank, drugs een in sommige gevallen verkrachting. Welnu hieruit volgt dat in de andere gevallen Allah dan wel aansprakelijk is. Omdat jij stelt dat het in sommige gevallen niet zo is, daarom is het dus in sommige gevallen wel zo.

  Nu weet ik best wel dat de leugens die binnen de islam gebruikelijk zijn elkaar soms tegenspreken, maar dit is toch wel erg gortig. Of jij erkent dat Allah almachtig is en alwetend en dat alles door hem beschikt wordt of je erkent dan hij niet almachtig is, niet alwetend en niet over alles beschikt. Maar let wel, of je erkent dat Allah vierkant achter de verkrachter staat, of je verklaart dat Allah een slappe lul is die zijn eigen volk niet in bedwang kan houden.

  Overigens ben ik van mening dat een imam die zulke slechte dingen goedkeurt zelf eens een keer stevig verkracht zou moeten worden door een kudde geile varkens. Die imam zou naakt moeten worden vastgebonden over een boomstronk in het bos, en dan door een stel van die ruwe onbeheerste wilde mannetjes zwijnen eens hard in zijn sterretje worden genomen. Dan maar eens kijken of hij het die zwijnen zal vergeven.

  Het is een prachtig advies van meneer Budak, want het laat goed zien hoe intens verziekt de islam is. Ook is het een toonbeeld van welke steun je van Allah kan verwachten nl. geen moer, geen flikker, geen reet! Elke vrouw die dit soort kul praatjes goedkeurt die is er mede schuldig aan dat er steeds meer weer opnieuw jonge vrouwen zijn die worden verkracht, met goedkeuring van Allah en met goedkeuring van de profeet (Vrede zij met Hem) en van imam Budak.

 • Semralina | 22/01/11 om 19:06

  @vanhetgoor,ten eerste; ik heb die slechte daden die ik heb genoemd, alleen maar als voorbeeld aangehaald, ten tweede, waar slaat het op dat ik achter de verkrachter sta?? Denk je dat verkrachting goed wordt gekeurd in de Islaam? Nou dan zal ik je vertellen, nee!! het wordt totaal niet goedgekeurd, het wordt juist gezien als één van de grootste zonden die een mens kan begaan.

  En jij keurt ‘zogenaamd’ verkrachting af, wat voor mens ben jij dan om te zeggen dat meneer Budak ook moet worden verkracht. Dan kan ik je wel zeggen dat jij slechter ben dan ‘een moslim’, die alleen maar de oorzaken die kunnen leiden naar een verkrachting wilt voorkomen.

  En nog iets; wat heb ik, in hemelsnaam gezegd dat in de Islaam door iets anders wordt tegengesproken??

  Ik zal het je nog een keer proberen uit te leggen: de Qor’aaan en Soennah zijn twee bronnen waar een mens zich aan moet houden. Als de mens zich strikt aan de regels van Qor’aan en Soennah houdt, lijkt het mij moeilijk dat je zal worden verkracht(er zijn altijd uitzonderingen). Weetje waarom?? Je mag nooit met een man, die niet jou mahram(handig voor je zelfstudie) is, alleen in één ruimte blijven. Zal ik je nog een voorbeeld geven van de gunsten die de Qor’aan en Soennah een mens kunnen geven; je zal nooit een slaaf van de maatschappij worden, want je bent als moslim slaaf van degene die jou heeft geschapen. Een slaaf van hem zijn, is voor een verantwoorde mens genoeg om gelukkig te zijn. Hij is namelijk degene die jou beter kent dan jijzelf.

  En als mij iets ‘slechts’ overkomt, bijvoorbeeld; dat ik kanker krijg (ik moet wel even zeggen dat kanker krijgen voor mij niet erg is, omdat ik de mogelijkheid krijg om mezelf totaal te richten naar mij HEER; ik doe het toch even in jullie begrippen), dan is dat een boodschap van hem, misschien een boodschap dat hij van mij houdt, of misschien de boodschap dat ik mezelf tot hem moet richten, nouja ieder mens kent zichzelf, dus de boodschap van hem vast ook..

  Owja, dat in sommige gevallen Allah wel aansprakelijk is voor verkrachting heb jij totaal verkeerd begrepen; Allah wilt natuurlijk niet dat je wordt verkracht, het is immers, zoals ik eerder heb gezegd, één van de grootste zonden. Zoals ik eerder heb vermeld, is een mens zelf verantwoordelijk voor zijn slechte daden. In dit geval is de verkrachter verantwoordelijk en degene die wordt verkracht is een slachtoffer van zijn slechte daden. De verkrachter slaagt in ieder geval niet voor de test, nu is de beurt aan de slachtoffer. Allah wilt namelijk dat degene die wordt verkracht zich tot hem richt en op hem vertrouwt. Nu ga je vast zeggen; wat valt er nou aan te vertrouwen als hij iemand laat verkrachten, maar wij geloven ook nog in iets dat het hiernamaals heet, wie weet; als degene die wordt verkracht werkelijk geduld blijft hebben, ze in de hemel rijk wordt beloond….

 • Hayri | 08/02/13 om 11:37

  Semralina jij hebt volkomen gelijk netzoals Imam Bahaeddin Budak.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen